Nu blev jag chaufför..

Först besiktningen, sedan starten och sist en bild på en drogad Chanellan som fick sys på plats...
 
Fredagen den 4 september, dagen före Annas första 12 mil på Chanelle.Den första för bägge någonsin. Anna har sett fram emot denna dagen hela sommaren. Pratat om den ,tränat för denna dagen och nu skulle det då äntligen ske.
Vi gick upp extra tidigt denna morgon för att fixa med allt i stallet . Alla hästar som ska ut, Lösdrifts hästar som ska matas , höns som ska få mat och ägg plockade, Hovslagaren som också passade på att dyka upp just denna dag.
Lite extra foder skulle ställas fram så att stallfixarna för helgen skulle ha foder till alla. Matsäcken till tävlingsdagen som var tvungen att inhandlas.
Detta är en viktig del av själva tävlingen, faktiskt.
Man är som tävlings människa oftast helt fokuserad på  att bara rida , men det är jätteviktigt att man både äter och dricker under en tävling.
Min far-Enar, var på sin tid helt hopplös på att äta och dricka under tävlingen.
Det slutade ibland med att han nästan föll ihop det sista för att hans kropp inte orkade att fokusera så länge. Att äta och dricka under tävling är så viktigt. Vi brukar ha vanligt vatten , lite festis ibland-mest för att fukta strupen och få lite socker kick. Att koka ägg dagen innan och äta kallt med lite salt på är också jättegott, man blir saltsugen under en ritt.
Hem stekta pannkakor är viktigt, En gröt tub med risgrynsgröt blir nästan som risi frutti om man äter kallt med jordgubbs sylt. Melon ,päron och vindruvor är lite av ett måste. Det är sådant som man kan få i farten av sin groom när man möts ute på banan. Lätt att smälta lite i gommen och innehåller vätska och socker. Man blir pigg helt enkelt.
Ja ,Anna och jag var super fokuserade när vi var och in handlade tävlings maten. Hem och fixa med en bra kylväska som skulle hålla detta i ett dygn .
Hästen skulle förberedas inför  4 timmars resa till Rimbo och alla saker att ta med på tävlingen skulle packas. Phu ,
när allt var klart var vi på väg till Örebro först, för att hämta upp Chanellans matte , Ella som också skulle med för att grooma.
Väl där kommer jag på att kaffe termosen  står kvar där jag ställde den på köksbordet innan vi drog.
Ja, vi drar vidare för att hinna fram till kl 4 för besiktningen innan tävlingen.
Vi hittar dit vi ska övernatta och få besiktiga våran häst- vi får nr 25 på rumpan , skrivet med grön krita-ok att starta i morgon alltså.
Tävlingsdagen är kall men solig.  Häst och ryttare är taggade till tusen. Vi som groomar kör till första stoppet för att möta vårat ekipage. Chanell ser fin ut och är pigg efter två mil. Vi häller på vatten flaskor på hals och bogen för att svalka. Anna får vattenflaska att smutta av, det är bra att små dricka även om man inte är törstig.
Nästa stopp har dom bara 7 km kvar till veterinär grind och Anna skriker till mej att kyla på högra sidan.
Hon har fått en spark där och hon vill att jag kollar på det för att se hur det ser ut. Det ser riktigt djupt ut men har "bara" tagit i muskeln. Det vore otur om hon hade fått sparken 5 cm längre bak -på armbågsleden .
Eller på Annas fot-kunde ha brutit den.
 
Hästen ser i vilket fall helt ohalt ut och jag säger till henne att fortsätta till mål/vetgrind .
När dom kommer in där är det helt ok - ingen hälta när vi springer upp själva. Vi kyler och hon är nere på 60 ganska snart. In till veterinären kolla puls, magljuden , kolla sår -aj då , det var inte bra sa veterinären.
Vi springer upp...Halt. Hon har ju stelnat till och nu har hon ont .linkar lite tom.
Pjotor-Den  polska behandlings veterinären syr henne på plats, 6 stygn.
En Fei tävling är ganska kostsam att starta i. All tid som man lagt ner på träning, och sedan Chanellan som nu står hemma och har ont....Men detta kan man inte veta på förhand. Bara att bita ihop och gå vidare.
 
Idag fick vi dessutom åka in för att dränera såret, hela benet hade svullnat upp och hon kunde inte riktigt stödja på det helt normalt. Tur att vi har så nära till Atg.Vi slängde in henne och åkte dit för att öppna upp och skölja ur. Lite penicillin och smärtstillande gör nog susen.
Ridskolan denna veckan har jobbat med We. Full hinder bana med slalom, bro, cirkel ,klocka och spjut i tunnan. Vi har kört att alla får köra en bana en och en. Jätte skojigt , men det som dom flesta gillar bäst ,är  att gallopera .
Det har dom gjort så det visslar i hjälmen denna veckan //EWA
 
 

Kommentera här: