Inverkan med hjälp av energi

 Det var lite träningar i går med barn som var hoppsugna . Vi hade fixat en bana med lite studs bla. Det var chamiro, Harry och Lasse som var med och hoppade. Lasse hade full koll på läget och tyckte att det var super roligt med hoppning. Den grabben är fantastisk på att smälta in i alla miljöer. Det är som om han scannar in personen innan och bara vet att - Jaha ,nu är det bäst att ta det försiktigt . Fast han gör ju alltid det man säger, trots att det inte var det man menade .
Man menade att " bara han inte springer for fort nu.." och så drar man lite mycket i tygeln, lutar sej lite framåt... och sedan kanske man "hjälper till " i lättridningen. Då säger man ju indirekt till hästen - Spring så här fort. För lika fort som man själv rider lätt ,lika fort springer hästen.
Hm ,jaha säger pållen . Nu ska det alltså springas på . Man byter taktik och rider lätt med en tuuuung rumpa. Mjuk armbåge/handled (ingen spänning) och andas i magen (inte i bröstet).
 
Med lite träning går detta alldeles utmärkt, men man måste ha en känsla för att detta går bra .Ha rätt energi i kroppen . Slappna av lite och tänka på att hästen kan ju springa i hagen utan att tabba sej (oftast) . När Lasse får upp en sådan ryttare på ryggen som slappnar av och fokuserar på uppgiften istället för att tänka på va fort han går/springer, då är han som en smörkniv i ett mjukt smör paket. Mjuk , smidig och glad !!!
 
Gissa om han hade roligt i går, en tjej som bara fokuserade på hindret, avstånd , och att ha kul. Att det faktiskt gick lite för fort det gjorde inte så mycket tyckte Lasse och hans lilla ryttarinna.
 
Jag har varit och last tränat en häst dom sista dagarna. Ett sto med attityd, som man säger..
Det har varit spännande att se förändringen hos henne när det gäller energin. Man tänker inte så mycket på saker som hästar gör utan tror att det är så det ska vara bara. Dom är i ditt ansikte ,går bredvid och nästan knuffar dej ur spår, puttar dej i magen när du står framför så att du flyger iväg osv.
Det är så här att bara genom att flytta en hov i rätt riktning så kan en häst flytta en annan -man ser detta tydligt om man studerar hästarna vid tex mat dax.
Bogen som knuffar dej ur balans när du hanterar är ett tydligt exempel på dominans . Man kan få pållen i en annan energi genom att låta den stå bredvid dej- du står en bit framför ,med sidan mot hästen. Varje gång den flyttar sin fot mot dej ,flytta den bakåt(backa den ).Tänk på din andning (andas i magen ) titta inte hästen i ögonen , utan kanske på bogen eller på marken framför. Att stirra i ögonen är direkt ett hot. När pållen har börjat stå stilla utan att flytta sej emot dej, börjar sänka huvudet ,slappnar av och slicka sej runt munnen, har den sänkt sin energi och börjar se dej som sin ledare.
Konsekvent upprepning varje gång man hanterar sin häst . Tills den går ett stycke bakom med sänkt huvud och fullkomligt litar på att du är en konsekvent ledare. Bind upp hästen och börja grejja med den. Stå nära och visa att det är du som tar hand om situationen. När /om den börjar krafsa med en hov säger du till direkt .Inte efter 5 gånger. Framför allt skrik inte åt din häst- den går bara upp i energi/ blir stirrig. Hästar skriker aldrig åt varandra. Dom pratar med tryggt lugnt kropps språk . Det är det språket våra hästar förstår .Det är dags att vi lär oss deras språk // EWA

En hoppsugen tjej med rätt energi.

Pott träning

 
 
Vi böjande dagen med att Mats - hovslagaren kom hit till oss och fixade till Chamiros hovar. Det har varit väldigt lurigt med hovarna i sommar. En blöt sommar gör att sömmarna lätt liksom slits av och det blir tappskor. Eller hovbölder, strålröta  , mugg (som är sår i karleden, speciellt om skinnet är ljust) Ja listan på problem som kan komma är ganska lång. Men om man har en sund häst med bra immunförsvar ,så brukar det vara ganska lugnt.
 
Chamiro har bra hovar men nu hade han lyckats få av sej en framsko , så det var definitivt dags att sko om honom.
Det som skiljer sommar hovar från vinterhovar är   att dom växer betydligt fortare på sommaren än på vintern.. Nästan 2 veckor snabbare behöver man sko om -eftersom dom dessutom sliter dom rätt duktigt av alla trevliga uteritter som vi har gjort.
 
Nästa steg i dag var att rida igenom en hel del av hästarna. Det är sånt som man behöver göra emellanåt för att se hur hästarna känns i ridningen. Det är sådant som är ganska viktigt för att veta hur hästarna är i musklerna, stela hästar är ju aldrig lätt/roligt att rida. Vi kan dessutom snabbare upptäcka om hästen behöver massage, stretching,
kiropraktor, veterinär eller kanske ny sadel. Ju snabbare man kan upptäcka att något inte är som det ska /brukar ,
ju fortare kan man åtgärda problemet. Det blir längre och bättre hållbarhet på våra hästar .
Faktum är  att det märks väldigt väl att hästarna gillar när jag kommer och hämtar dom , eller bara kollar till dom.
Om jag tänker att jag ska åka bort och kolla till killarna på betet längst bort, så kan jag tänka - då tar jag med mej rengöring till Lasses öga, salva till såret på Chamiro och en huva till Harry . Då kommer alla fram när jag ropar. Inget konstigt med det. Nästa gång jag ska dit tar jag bara med ögon rengöring till Lasse, ropar bara på Lasse och vem är det som kommer i full skritt emot mej- jo , Lasse.
Ja dom är ju för härliga dessa hästar. En stor fördel med att det regnar förresten är att det inte är så jobbigt med bromsarna. Så det finns fördelar med allt.
 
Vid 3 snåret så dök det upp en liten tjej som ville rida lektion. Det var skrutten som fick äran att jobba på banan lite.
Efter den lektionen var det 2 små killar som ville rida och då tog vi och gjorde en bana av - pottor. Ja Ikeas gröna barn pottor är användbara till mycket, bla att göra slalombana på. slalom är bra när man ska träna sej på att styra ,hålla balansen och tänka på vart man ska. För att göra det lite svårare sen så travade vi igenom.
 
Sista lektionen hade jag med Anna och Tony. Det var Chanelle och Capro som fick jobba lite. Det är så kul när man ser att hästarna slappnar av och verkligen jobbar, Chanell var lite varm i huden och Capro var dyblöt av svett.
Det ska mycket till om hon ska bli svett av lite dressyr....
Nu hoppas jag på lite bra väder inför morgondagen , det är meningen att vi ska ta oss ut på en distans träning men vad jag har hört så ska det bli lite åska och regn. Låter inte som en höjdare , så vi får väl se
//EWA  
 

Distansträning

Ah, va gött att det blev en sån där varm och skön dag .Vi som hade bestämt oss för att rida på distansträningen fick verkligen något att bita i (det var riktigt varmt och skönt)
Vi drog iväg med sikte på att göra en lite längre tur med långa sträckor i trav och lite galopp. Att vi omedelbart skulle träffa på ett monster på fältet innan skogen, hade vi däremot inte räknat med. Det var inte ett utan tre , faktiskt. Dom pressade hösilage med storbalspress. Dom maskinerna låter och viftar med plast och kan köra rätt skapligt snabbt över fältet i alla hålor...
Men vi gjorde som man ska och vände blicken åt andra hållet. Vi studerade en stor John Deere traktor som lastade på alla balar på ett släp-han var långt bort och utgjorde inget hot. In plastaren var däremot i vårat knä kan man säga. Vi travade på i lugnt tempo och ingen gjorde mer än ett litet sido hopp tror jag.
Väl inne i skogen är det en liten " tarm" med gegga , vatten och ris som man ska igenom för att komma till en bra väg att rida på. Jag har alltid  en ramsa i huvet när jag rider på sådana ställen. Jag tänker att jag limmar fast alla skor på hästarnas fötter -för om det är på något ställe dom ryker så är det i ett ler hål. Dom går/studsar fram lite fortare och försöker alltid att hitta  ett fast ställe att trampa ner på. Då kan det vara så illa att en sko ryker i hastigheten.
Det var inga problem , så vi drog på i trav . Man är ett gäng med hästar och människor som i snabb takt flyter fram på en skogsväg i sommar kvällen. Alla är nöjda och man är så där skönt avslappnad. Man småpratar lite med kompisen bredvid och tillslut har man gjort ett par km i skogen.
Vi körde en tränings variant på att rida först. Ja det låter ju som plättlätt, att rida först. Men faktum är att det är inte alla hästar (eller människor) som vill leda /vara först. Många hästar kan bli vrånga och stanna för varje grej som dom träffar på. Tvärnit , backa lite eller till och med kasta sej runt för att dra hem.
Faktum är att ju mer man tränar på att  just gå först , ju bättre självförtroende får pållen (och ryttaren ) .
Vi bytte med jämna mellanrum och det gick bra . Lite knorrigt först, stannar till och matte blir nervös och bankar på.
Då säger pållen -va, hon menar nog allvar, bäst att dra på.
Problemet kan bli att det kan gå lite för fort om man inte tänker sej för. Dom som kommer efter får nästan galoppera för att hänga på.
Vi hade sådan tur att vi hade en groom  (Camilla ) som mötte oss precis när skogen blev till fält. Det är alltid trevligt när någon möter upp och hejar på .
Lite längre fram stod Enar med vatten flaskor till alla törstiga ryttare och pulsade alla hästar. Det visade sej att pulsen  låg ungefär på 55- 65. Vi hade alltså inte ridit speciellt ansträngande.
Japp , då var det dags att börja galoppera . 
-Stopp, skrek någon. Bara några meter från groom platsen var  det en av hästarna som trampar av sej skon.
Grusvägar kan vara förrädiska med en och annan stor sten som trycker till i sulan på hästen som är van att gå med skor. Bäst att ta det lugnt. Vi skrittade och kunde trava bitvis . Men det gjorde att vi red bara halva sträckan som vi hade tänkt oss. Vi kunde faktiskt ta oss en galopp sträcka på fältet innan vi kom fram till stallplanen.
Där stod Enar med vatten hinkar, pulsklocka (stetoskop ) och vi gick igenom hästarna med " uppspring för
 vetrinären " osv. Det var en lyckad träning med duktiga ryttare. Det kommer att  bli väldigt roligt med fler distansträningar framöver . // EWA