Att jobba som alltiallo

I går och i dag har det varit spännande dagar- som vanligt kan man säga. Fullt ös hela tiden. Man kör igång kl 6 och sen bara rullar det på.
Igår körde vi igång att köra lite skit från stora lösdriften. Nicke körde stora traktorn med skopan på. Ettans växel, låg fart och sen högg vi in i dyngan på baksidan. det blev 5 st skopor. vi beslöt oss för att ge oss på shettis hagen och vi körde en stor skopa , men då händer det som inte får hända. Traktorn stannar- mitt i hagen. Ahh, typical. vad gör vi nu. Det tar en stund men sen kommer våran fantastiska granne- Bertil . Han konstaterar att det är nog batteriet. Micke kommer hem framemot 4 och då fixar han med ett batteribyte- så äntligen kan vi köra ut traktorn från shettishagen. under tiden har Nicke fixat med att göra en hage i hagen till en annan häst. Ja vi har fått en del nya hästar och dom vill lära känna varandra lite bättre först innan vi släpper in dom till varandra.
När jag  släpper in stoet bredvid kompisen,  så kollar vi tråden -allt verkar lugnt.
 jag släpper henne och hon springer direkt ner och hälsade på den andra kompisen. Han drar iväg som en blixt och hon hänger på i full fart upp mot grinden. Fast grinden ligger mer åt höger  i stoets hage eftersom det som sagt är en hage i hagen. Han drar i full fart och hon hänger på. och när tråden till andra hagen kommer så är det stopp. Fast det tycker inte hon. Hon hoppar det 1,50 höga staketet nästan från noll. Hm nu befinner hon sej i hagen med den andra hästen. Men det bekymrade inte någon av dom. Ingen reaktion . jag tog stoet i grimskaftet  och bytte hage. Denna gången gick det mycket bättre. Nu var det lugnt.
Efter det var det dags att träna unghästen i tömkörning . Hon var jätte pigg-dagen till ära. Jag fick händerna fulla men hon är väldigt lyhörd så det är riktigt kul att träna tömkörning , bommar. och lydnad . Det var ett lyckat tränings pass. Sen var det dags för tränings häst nr 2. där hade vi attityd. Så mycket att vi kom till longering och var nöjda där. Jag  hade fått henne på volt och göra alla gångarter utan protest-tillslut.
 
 Idag har det vari samma tempo . Dagen har rullat på hela dagen med tränings hästar och stakets fixning. Ridning och möten . Klockan närmar sej alltid 9 innan alla hästar är intagna och fodrade. Det är tur att vi är många i vårat hus som hjälps åt att laga mat på kvällen .Annars hade det nog aldrig blivit  mat och kvällen i detta huset.
Det är riktigt hektiskt men också väldigt roligt att jobba som alltiallo på en hästgård. //EWA

Ghazade

Vi har ju haft en del hästar genom åren och då blir det ju en del historier också , naturligtvis.
En del är lite tokiga och en del är bara så sköna att man bara måste få berätta  dom....
Min far och jag har ju kamperat i hop i många år och han har gjort på sitt sätt och jag har gjort på mitt. Vi har nästan alltid olika syn på saker och ting men i slutändan samsas vi ändå. Enar skulle titta på en häst som han skulle ha till distansritt. En 5årig valack som ganska nyss var kastrerad,  väldigt snäll. Han var dock lite bestämd i sin framtoning  och fick han för sej något (hästen alltså ) så gjorde han det han tänkte sej.
Ja " Gadden " var väldigt vacker, men ganska liten för att bära runt på sin husse kan man tycka. Han var 148 cm -om ens det. Lite grövre modell av arabhäst.
Sagt och gjort , dagen för avhämtning kom och vi  lastade ur honom hemma på Åsen i kil. jag tog vårat arabsto som behövde ut på promenad och vi gick en runda i skogen . Hundarna var med och sprang lösa runt benen på hästarna . Ingen reaktion ,Gadden va så cool. Enar var för dagen iklädd shorts och gummistövlar av någon anledning (det var ju sommar ,men stövlar..) Rätt vad det är får Gadden för sej att dra iväg som en kanon kula rakt fram. Enar är inte den som är den ,så han släpper minsann inte taget. Hästen joggar bestämt rakt fram, Enar springer i stor stövlarna snett bakom och har svårt att hålla balansen och tillslut släpper han taget. Då stannar Gadden och betar. Jag skrattar så jag viker mej dubbel.
Det fick jag äta upp både en och två gånger genom åren..
 
Enar kör genast igång att träna honom och målet är att vara med på Karolineritten i skara i september. Sakta men säkert går det . Han är som att dra en lus på en tjärsticka ,sa Enar. Vet inte riktigt vad det betyder men att han var rätt seg antar jag.
September kom och dagen D infann sej. Jaha vad är nu detta ? tycktes han säga.. Dom kom sist men blev godkända i målgång. Att genomföra är att segra säger man ju..
Enar var helt slut. Att dra runt på Gadden var ingen barnlek inte. Han gjorde inte mer än nödvändigt. (hästen alltså)
Andra säsongen tävlar dom med en 6-8 veckors mellan rum på 5 mil. kommer sist, näst sist och 3e sist. Jag var inte så imponerad då. Men då frågade han mej om jag ville tävla honom en sista tävling för året? Karolinerritten i september. Ja sagt och gjort .Vi åker dit och jag har ju knappt suttit på honom innan men vi testar lite kvällen innan.
Ja starten går och jag tänker mej att om jag lägger mej först så kommer han vara lugn i starten- han hade bråkat en del i starten annars. I ca 200meter låg vi först, sen kom någon som skrek-OMRIDNING. Svisch bara , det var som att trycka på en knapp. Han blev en eldig arab vrålade fram och jag hade Enars western tyglar- delade. Dom hamnade på en sida av halsen. Aj då vad gör jag nu då tänkte jag? stannar och hoppar av -mot bättre vetande eftersom jag var tvungen att lägga rätt tyglarna på halsen. Jag stoppade några trevliga tjejer (alla är trevliga som rider distans) och förklarade att om dom bara kunde stå stilla en minut så kunde jag hoppa upp igen. Ja , sen red jag en tokig Gadden i baken på en annan häst i någon km så att han fick varva ner sej lite. Efter detta tackade jag för hjälpen och drog om dom. Nu var han lite lugnare-och väldigt beslutsam. Fram , fram , beslutsam trav. vi red om häst efter häst och snart var vi framme vid vetrinärgrinden. Av med grejjorna, pulsa _iiin. fort som sjutton sa Enar. Pulsen låg på 48- ingenting alltså . Vi var först in i vetgrinden och plötsligt leder vi hela tävlingen (5milen).
Vi drar iväg ut på slinga nr 2 och det är en jättelång nerförs backe nästan direkt. Jag hoppade av och sprang nerför en km . Då kommer det en kvinna på sin häst och galopperar  nerför , kommer ikapp mej och rider bredvid oss till målgång. Hon gör en slutspurt som heter duga . Jag tog det lugnt-Gadden var inte snabb i spurten.någonsin. Vi går in och pulsar först. 55 i puls- 60 är max. godkända. JA vi kom 2a wow . Då går kvinnan in med sin häst och pulsen vill inte gå ner. Han är halt. Inte godkända. Vi kom på första plats.
Från och med nu har Ghazade fattat vad allt handlar om. Han är en kung. Vänta bara tänker han (fortsättning följer)
// EWA
 

Nästan badväder

Vilken dag det blev i dag .Strålande sol och riktigt skönt i luften. Vi samlades klockan 10 i kil för att göra en liten tävling i bästa we stil.
Vi var totalt 14 st som stack iväg för att testa banan som min far hade gjort i grusgropen. Det är svårare än man tror att i grupp ta sej fram i terrängen utan att hästarna taggar igång.
Vi började med att skritta ett varv runt banan och det bestod i att skritta slalom nerför en backe i djup sand. Så häftigt att bara släppa tyglarna och lita på att hästarna bara går ner och inte rusar eller snubblar fram.
Vatten hindret var lite svårare än jag trodde faktiskt, min ponny på 149cm (Ghadir) fick kämpa sej fram rejält och jag var tvungen att slänga upp fötterna på bakvalvet -typ, för att inte bli blöt om fötterna. Jag klarade mej men det var flera som blev dyngsura i skorna...ha ha..
Andra varvet så satte vi in oss i grupper om två eller tre st för att köra lite mer i valfritt tempo. Det var spännande att se hur snabbt hästarna fattade
att detta var ju hur kul som helst och det var en som inte gick i vattnet och två som ledde runt sina hästar (lite för djupt utan badkläder) .Annars var det galopp som gällde för en del. Avslutningsvis körde tre stycken en tävling på tid. Då gick det undan. Dom gjorde slalom nerför,  vattnet med simspurt. tre tunnor som ska göras i ett visst mönster (åttor typ) och sen upp för en backe runt och hoppa två hinder  , vi hade en grind med och rygga mellan två bommar, avslutningsvis flytta muggen.
 
Hela gänget band upp sina hästar i varsitt träd med lite hö som tilltugg och sen blev det grillkorv ,kaffe och bullar i solen som avslutning. Vilken härlig söndag det blev//EWA