Späckat program hela dagen

Det blev som sagt uteritt i snögloppet. Ja för det var verkligen vårväders snö, blåst och regn. Men det var som vi sa till varandra när vi stack iväg ut- det spelar ingen roll hur läskigt väder det än är, för när man har börjat trava så finns inget annat. Det är jag och min häst och vi fokuserar bara på oss. Hur känns han i dag? lika mjuk i sidan som vanligt? Är han pigg, trött eller glad? jag blir alltid lika glad i alla fall när vi drar i väg ut på tur. I dag blev  vi 6 st  som drog iväg ut. En härlig blandning av både hästar och människor .Både åldersmässigt och ras(på hästen). En av hästarna är 31 år, en är 7år med en ryttare på 14. Vi var ute i 2tim med blandat trav och skritt. En total sträcka på 1,2mil.
 
 
Det låter som en fantastisk sträcka för en oinvigd. Men faktum är att en vild häst kan gå 4 mil på en natt för att leta mat. Hästar är ju födda till att röra på sej-precis som vi människor. Skillnaden mellan oss och en häst är att den kan springa långt utan att egentligen vara tränad. Ja det är faktiskt farten/ tempot som är förödande för dom. Det betyder inte att man måste skritta om man ska ut på långtur med en otränad häst. Men man måste rida i ett lugnt tempo. Där kan dom flesta hästar ligga och bara trava på i 15-20 min. Ja säger någon ,men inte min häst han bara flåsar. Ja många hästar saknar en grundkondition och lung flås. Men om man börjar helt lugnt och jobbar hästen i lugn trav på en rak väg tex, kan man trava i 10 min .skritta i 3min sen kör man 10min trav igen ner till skritt osv . Intervall träning som man gör med trav och galopp hästar. Hästar tränar upp sin kondis fort och när dom väl har gjort det tar det lång tid innan den försvinner -upp till 1,5 månad sitter den i utan träning .Men sen sjunker den snabbt. Ja det som händer när man tränar kondition är att musklerna tränas snabbt upp, men inte senor ,leder och ligament. Det tar många år att träna upp en stark distanshäst. Jag brukar säga att dom är som bäst i13-17,18 års ålder. Dom gamla hästarna behöver man inte" träna" ,utan bara hålla igång. Något som är fantastiskt med en erfaren distanshäst är kraften, man kan ligga och rulla på i galopp i flera mil, utan att den blir trött. Men det är också viktigt att den är lydig och orädd. Det är därför jag tränar alla mina hästar i dressyr(stärker upp ryggmuskler och min förmåga att kontrollera min häst i alla situationer) även We är bra för då tränar vi på förtroendet mellan häst och ryttare i konstiga /svåra situationer.
 
 
Ja nu får det vara lite fredags kväll även här ,jag skickar med en liten bild från i dag// EWA  
 
 

Torsdag kväll och Fredag morgon.

 
Vi har  kört på i dag också med we träning. Ungdomarna har slitit hårt med mockning,  foder städning och lösdrifts halmning. Dom har inte klagat över träningsvärk men sa något i stil med att  "nu behöver vi inte träna på gym i alla fall" .Haha, stackarna . Men sitter man i skolbänken normalt är det inte lätt att köra stenhårt i stallet och dessutom rida 2 hästar. Ja Lasse va super pigg. Cilia som hyr honom 2 dagar i veckan hade full sjå med honom, men han klarade till och med att trava slalom mellan koner, men det gick undan. Line hade också väldigt roligt. Lite rodeo med Wilma- våran praktikant från Östersund. Men den tösen har vanan inne- Wilma alltså, så hon satt kvar i svängarna. Emelie har sportlov och kom till oss för att prova på lite ridning. Nante var ansvarig för hennes ridtur i dag  .Hon red tom lätt i flera varv utan att tappa balansen, härligt.
Torsdagar varannan vecka- i dag alltså ,är Fredrik här och håller i hopplektioner i vårat ridhus. Det är riktigt uppskattat. Vi har två grupper som kör på riktigt ordentligt. Det tycker jag är kul att ha kontinuerliga träningar, det resulterade ju i att vi hade flera startande från den gruppen på våran Payn jump sist. Man kan säga att det har tränats i ridhuset hela dagen i dag...Från 9-21. Bra,  det gillar vi .
I morgon blir det ute ritt, Fredags träning i skogen ,det gillar vi också. vi blir 5 st som drar iväg kl 10 . Jag rapporterar vidare i morgon hur det gick // EWA

Working Equitation

Vi har riktigt trevligt på jobbet just nu .Vi är inne i ett bra flow. Med alla som är här och jobbar, har praktik och bara är allmänt sportlovslediga är vi ett gott gäng som tycker att det är gött att mocka lite hagar, städa undan foder rester utanför hagar osv. det känns lite som vår när man börjar med dom sysslorna. På förmiddagen idag hade vi en inbokad WE-träning i ridhuset. En häst som har varit här förut och tränat hos mej ville träna på att umgås med  andra hästar. Ja hon är bara 4 år och tycker att allt är jätteskoj. Så skoj att man bara måste bralla iväg och bocka en serie med matte på ryggen. Alltså ta i ordentligt från tårna [hoven] o dra iväg. Jag föreslog att vi tar med henne i våran trygga grupp med gamla hästar och dom fick jobba som vanligt med uppvärmning i skritt o trav. Ja alltså hjälp va kul, jag fick leda  från marken och bara följa med i rörelserna och när brallet kom ta ner henne och påminna henne om mej som var ledaren. Det roligaste var när dom bytte gångart, då var vi och snodde runt o upp. Men bara efter 10-15 min var hon med på vad vi skulle göra. Ah du menar stoppa huvet i tunnan... de kan jag. Va de svårt att gå lugnt och prydligt på bron det kan väl jag. Nu ska vi se ringa i klockan.. så här alltså ? Jaha va de matte som skulle göra det,  jag kan själv annars. Det slutade som sagt med att matte satt upp och skrittade runt banan. Volter runt koner, ryggning( klockrent) mellan två bommar, dra lansen ur tunnan ja inget var svårt. Och matte var nöjd, pållen var nöjd, barnen som red var nöjda .Det var Viktoria som fick rycka in och ta lektionen med resten av gänget eftersom jag hade fullt upp med unghästen. Det gäller att vara flexibel Ha det gott // EWA