Vanligt salt till hästen

Att galoppera i djupsnö är jobbigt. Det kan vara gott att ha en plogad bana ibland
 
Det har varit kallt i mer än en vecka. Det gör inget alls , men det är en del att tänka på när det är så här kallt.
Hästar lider inte av kylan så som vi gör-dom är ju vana att vara utomhus, och har sedan åratals tillbaka lärt sej att kompensera väder och vind. Det är ju vi som måste ha kläder på oss (för att inte frysa ihjäl )som lider mest.
Det som är viktigt däremot är att se till att hästarna dricker ordentligt i kylan. Man kan välja olika  metoder för att locka dom till detta.
1. Man kan ge dom varmt /ljummet vatten
2. Man kan utfodra dom med masch - ett foder som innehåller  salt,och jäst bla som är jättebra för hästens mage, det gör att dom vill dricka mer, dom blir törstiga.
3. Vanligt salt-utan jod. Det som dom faktiskt får i sej via en saltsten räcker inte. Dom måste ha mer, och mer salt kan vara så mycket som en matsked eller mer beroende på hur hårt du rider/ tränar.
Man kan köpa detta i hink eller säck på hästaffär/granngården eller om man vill köpa vanligt bords salt. Salt är alltid salt så att säga,,,utan jod.
Om man har en häst som hoppar -hård träning och blir svettig. Dressyr- Svettig och jobbat hårt. Travsporten, galopp , fält tävlan och distans tex. Så är detta ett välkänt faktum att man måste  "salta på " hästen hela året när den är i träning, Det kan till och med bli så att hästar som anstränger sej extra mycket och inte får salt kan dricka extremt mycket utan att faktiskt kunna ta upp vätska i kroppen ordentligt. kroppen binder inte vätskan som den behöver/ska.  Att ge extra salt när det är kallt är ett enkelt sätt att undvika att hästarna blir uttorkade. Kan räcka med en tesked om man är orolig att det ska bli för salt för den kräsna hästen i början.
Om pållen  får tillräckligt  med vatten och mat i kylan så klarar den sej alldeles utmärkt. Om den dessutom får lite motion emellanåt så är det pricken över i för magen. Väldigt bra att inte bara stå stilla utan röra sej lite lagom.
 
Jag har ridit lite extra  på Stella och Pumba  denna veckan . Pumba har fått komma ut i skogen lite extra ock blev en helt annan kille även i ridhuset. Pigg och glad, framåt. Man måste bara vara glad och hög på energi själv. Om han får för sej att stanna så kan man inte "sparka " igång honom , utan mer smacka och vara bestämd i kroppen. om man väntar på att han kanske stannar-så gör han det. det blir som du tänker.
Stella har gått från klarhet till klarhet. Vilken fantastisk liten tjej. Nu fattar vi galopp från skritt ,gör små volter i galopp-10 meters, och det är svårt. Många hästar väljer att stanna i det läget för att det är jobbigt. Men inte Stella, hon ÄLSKAR att jobba-hon behöver bara ha en ram(skänkel) som talar om vart hon ska gå. Utmanade henne i dag att gå på rakt spår på kvartslinjen. Det är svårare än man tror. Prova själva att bara gå rakt fram utan att ha en vägg som stöd.  Ruuuunda volter utan att sladda iväg-Skänkel som stöd. När hon väl har fattat att det är HÄR vi ska gå så sladdar hon inte något . Men man måste ha magmuskler, för hon har ett sätt att hoppa fram och sedan tvärnita -nästan. som gör att hon blir svår- i 10 min , innan hon har samlat sej och bara går och jobbar . Men det kan missuppfattas och man tänker att OJ, vilken pigg o snabb häst, bäst att inte nudda med skänkeln. Det är just det som krävs samtidigt som man måste vara stadig på handen. Annars springer hon iväg .
Hon blev riktigt svett så det blev lite salt i maten i dag // EWA
 

Nu är gubbgruppen i gång

Chamiro och Douglas . Två  killar som är vana vid att lära nya elever att rida.
 
Denna veckan startade ridningen efter ett härligt juluppehåll. Det har varit en hel del aktivitet även om det har varit ledighet. Det var en del som har hyrt häst, ridit ut , varit på ridläger med uteritt osv.
 
Hästarna har fått njuta av skogsturer och mycket snö. Pumba var den som överraskade mest med att bli en modig kille som till och med gick först på turerna i skogen. Detta är väl ett bevis om något att det är modet hos ryttaren som gör att hästen slappnar av tillräckligt och litar på sin ledare-går först i alla lägen.
 
Querrido har fortfarande inte velat bli lastad -vi har tränat lite i taget. Det är så att alla hästar har sina trix för att slippa gå på . Men man ser på dom och känner på energin när rädslan/ osäkerheten övergår i bestämd stönighet. Numera är han bara bestämd och stönig.
Vi testade att lasta lite inför ridlägret och han tvär vägrade med huvudet högt och oroligt bajsande .
Efter 30-40 min är dom flesta hästar slut i sin flykt hjärna och även sin förmåga att faktiskt lära sej. Dom stänger av. Det är därför det är bättre att faktiskt träna korta stunder och vara konsekvent. Han springer nog snart på han med.
 
Vi körde ett pass med hoppning för Kristine i går och det blev väldigt lyckat. Alla var nöjda och kände att övningarna var både lite kluriga och nyttiga. Sedan var det här med "gubbridning". Alltså  en grupp med bara killar som rider. Det var lite blandat i åldrarna men alla hade ett gemensamt mål. Att lära sej rida lätt. Det var inte så enkelt som det ser ut när andra rider. Men det var förvånansvärt många som faktiskt hade hittat takten när lektionen var slut. Det var  jätte lyckat.
Den som överraskade mest var nog Tobben. Han hade tjyvstartat veckan innan med en privat lektion och då hittade han takten i lättridningen. Han tänkte i tre takt  -han är musiker nämligen.
En två tre ,en två tre osv. Det som var fantastiskt var att hans balans började att vara i händerna och övergick sedan helt till att vara i magen. Alltså handen drog i tygeln vid varje steg som han red lätt för att hålla balansen. När han hittade takten i lättridningen så satt även en viss balans i det, så på ganska lång och avslappnad tygel red han runt på   Querrido i ganska snabb trav till slut. varv på varv. Det som är lite klurigt är hur man ska lära ut hur en lättridning går till. Jag brukar jämföra det hela med att hoppa trampolin eller studsmatta. Man tar i med trampdynorna ,låren och magmusklerna. Avsikten är att lyfta sej ur sadeln upp i luften, mot taket. Lättare sagt än gjort . När det väl fungerar så sitter man och koncentrerar sej på 1.2,3 och 1,2,3. Det känns helt fantastiskt ,man mår så bra . Det första är att man faktiskt slutar tänka och bara är. Alla tankar på vardagen försvinner ,man kan  säga lite mindfulnes. Det andra som händer är motionen-det är jobbigare än man tror. När man tränar mår man fantastiskt bra , det blir man nästan lite beroende av tillslut.
Till sist; att umgås med dessa fantastiska hästar , dessa vänliga och kloka individer. Dom är ju mycket mer än vad vi faktiskt tror. En häst som kan busa med en duktig ryttare -Chamiro, är lika cool och trygg med en nybörjare-skulle aldrig få för sej att busa i ett sånt läge.
I morgon har jag ytterligare en nybörjar lektion- frukostridning med start kl 09 00. Detta för alla som är lediga dagtid och vill börja dagen på ett bra sätt . Hör av dej om du är sugen att komma och testa // EWA
 

Jag kan, jag vill, jag vågar!

Anna Nordin, Mental coach kom till oss igår. Vi samlades i cafeterian och började att fika och sedan lyssnade vi på ett jättebra föredrag som Anna höll i.
 
Vi fick reflektera både en och två gånger över våra tankar. Vad är det vi tänker och varför vill vi alltid tänka det värsta?
Vi har fått för oss att om vi tänker på det värsta så blir vi i alla fall inte besvikna när det sedan inträffar.
Fast våra hjärnor vet inte vad som är en sanning och vad som inte är det. Så om vi matar den med possetiva tankar, istället för negativa så blir det bättre. Det blir ju som vi tänker.
Det gäller att tygla tanken - tänk på HUR du tänker. 
 
Ex. Om man tävlar och det regnar. Istället för att tänka skit de regnar, de kommer gå åt skogen. Och istället tänka, de regnar, de kommer nog inte mina konkurrenter gilla. Men de klarar jag ändå.
 
I vilket fall som hellst så är vi ju ansvariga för våra handlingar och tankar. Handlingen kommer av en tanke.
 
Efter en uppiggande föreläsning - vilken energi man får av att lyssna på en duktig och motiverande föreläsare - red vi två pass. Ett i dressyr med programridning och ett med WE teknik.
Det var kick nr 2 för dagen. Det gav många inputts i ridningen.
 
Jag hoppas det är ännu fler som vill prova detta i maj när vi tänker göra en tävling i WE. Sk. Pay and WE
Då har vi tänkt att det ska vara en träninig på lördagen och en träningstävling på söndagen.
Tränare och coach den helgen är Anna Nordin
 
Bilder från WE träningen för Anna Nordin