Hantera sin unghäst rätt

Att ha en dröm om att köpa en unghäst som man kan träna upp från unga år till en lugn och stadig 10-15 årig häst är en dröm för många. Att sedan drömmen inte riktigt blev exakt som man tänkt sej kan man förstå. Det är ju så otroligt olika individer vi har att göra med. En Tax är ju på ett sätt,Bordercollie en annan och Labrador en tredje.
Vi människor har ju också olika energi och ambitioner. Att tex blanda in mycket fullblod i ett svenskt halvblod innebär att det fortfarande heter svenskt halvblod men man har fyllt på med en massa mer energi. Förr så hade man ju halvbloden till militären. Dom såg ut på ett visst vis-lite grövre än idag,lugna men med energi som kunde bära sin ryttare långt . Att ha en häst som tex tålde när ett gevärs skott gick av. Samtidigt kunde dom hoppa och ridas i dressyr ,köras med vagn och hanteras av dom flesta. Idag så är det mycket blod (energi) i dom flesta och dom är lite mer av den smalare typen och högre i manken. Sedan har vi detta med vem som hanterar hästarna. Förr var det hästkarlar. Även om det var en fin dam som skulle rida en stund eller en general med tvivelaktig kunskap, så hanterades dom av kunniga häst karlar. Då gick det bra ändå. Hästen visste sin plats i flocken för att energin till åttio procent kom från kunnig personal.
 
Det handlade inte om att man var gosig och snäll mot sin kompis. som man är mot varandra i ett kompisgäng.
Det handlade om att man talade om att jag går först och du följer mej. Jag är chefen och vi har en uppgift att utföra.
Då är hästen (eller hunden) lugn och känner sej trygg. Det är det som är själva nyckeln. Att man kan vara en trygg ledare som vet att man kan aldrig vara på samma nivå som sin häst-eller hund.
 
Sedan har vi detta då med unghästar,träningen av en ung häst. Hur går det till igentligen? Ska man skydda den från små shettlandsponnier - aldrig sett och vill fly. Gömma den i stallet när traktorn kommer på gårdsplanen, eller ska man slänga sej framför den så att hästen tränar sej att vara lugn när traktorn kommer på vägen?
 
Skämt och sido. Det handlar ju inte bara om att träna den att vara lugn med bullriga maskiner eller studsiga shettisar . Det handlar ju om hur du reagerar i din kropp. Hur är din kännsla -på riktigt, inne i kroppen. Ja menar, hästar kan ju avläsa ett ansiktsuttryck hos matte när hon kommer in i hagen för att hämta. Hon är arg,stressad, irriterad osv.
Tänk på detta när du ska hämta din häst nästa gång. Han vet att jag är stressad-ingen ide att verka cool. Andas i magen ,djupa andetag och sedan vara här och nu-släpp orsaken till att du är stressad,arg eller irriterad.
 
Att träna sin unghäst lär dej att vara här och nu, att känna på hur det är att vara koncekvent-varje gång.
 
Jag har precis sålt en av mina hästar till en familj. Dom är helt underbara, tjejjen som ska rida henne vet att hästen är en prinsessa och behandlar henne så, med respekt och konsekvent hantering- hon gick en snabbkurs hos mej. Mamma är jätte go och visste ju att det var viktigt med koncekvent hantering. Så som man gör ibland om man är vuxen-man frångår ibland,bara lite. Så prinsessan fick godis ur handen,bara lite-fast man inte skulle mata ur handen. Hon hade bitit den vuxna två gånger i armen. VART är mera godis?
Men inte lillmatte. Där var respekten intakt.
Mamma skrattade gott när jag påminde om att inte mata med godis ur handen. Lägg godiset i krubban eller på golvet i stallet. Hästen tycker inte om dej mera om den får godis ur handen-tvärtom. Godis finns inte i naturen som belönings system- där finns hirarki med en rättvis ledare- maten finns överallt.
 
Att många har upptäckt detta med hur viktigt det är med ledarskap gör också att jag har fått mer att göra nu på hösten. Unghästar som kommer hem från betet, ska ridas igång eller till , behöver en bra start och sedan är det dom som behöver ridhjälp för att man ska åka bort en längre tripp. Eller behöver hållas igång inför en försäljning.
I daxläget har jag tre stycken som ska ridas/ tränas och två som vill ha tips på hur man lägger upp sin träning från marken med sin 1,2 eller treåring. Alltid lika kul att komma igång med mattar och unghästar.// EWA
 Chanell som nu vi 12 års  ålder blivit vuxen. Hon var en fuxmärr i unga år med allt vad det innebar. Ingen nybörjarhäst alls. Har nu hamnat hos en ung ryttare med ledarskaps känsla och respekt för sin kompis.
 

Min häst är lite speciell

Nu har jag skrivit flera inlägg om detta med ledarskap med sin häst. Hur många kan man skriva och hur mycket finns det igentligen att säga. Ja om man vill ha det trevligt med sin häst och njuta av sin stund i stallet så skulle jag säga att det är det allra viktigaste ; att ha ett bra ledarskap.
Det var en av mina elever som sa ; fast jag vill ju inte träna på att leda runt på min häst ,det kan jag ju. Det är ju rida jag vill och det måste jag träna på. Till saken hör att hästen var stor-jättestor. Den ville inte gå fram överallt och den gjorde lite som den ville-den var lite speciell kan man säga. Det brukar heta det om hästen inte har någon ledare som är koncekvent . Det är då hästen kan göra som den själv vill och då kan det bli lite farligt till och med.
Den här hästen hade hunnit bli obehagligt farlig eftersom det var dåligt ledarskap på ägaren.
Det var detta som vi gick in och övade på , att leda. för när det inte funkar i ridningen måste man backa bandet och börja från början. Att pållen inte gick förbi soptunnor, sprang hem med en skrikande matte(förhoppningsvis) på ryggen när han mötte cyklister, backade ner i diket om han inte ville fortsätta ridturen osv. det berodde på att han inte litade på sin matte. Det var ju hästen som skulle se till att det inte dök upp någonting farligt i soptunnan osv.
Han hade ansvaret-om du frågade honom.
 
Denna matten med sin speciella häst hade inte ens lyckats ta sej av gårdsplanen utan att någon annan följde med ut. Han vägrade gå själv. Han trämpade på sin matte varje dag , det gör inte hästar som har hyfs. Men en som vill jäklas lite eller tala om att mej bestämmer du inte över,gör det.
Han skrapade otåligt med foten i golvet oavbrutet på stallgången. Det var så irriterande att höra på en stressad häst -för det var ju det han blivit av en otydlig matte.  Stressad och frustrerad. För hon lyssnade inte på honom.
Hon stod en bit ifrån och klappade honom på nosryggen , såååja luuugn .
 
En dag hade han vägrat att stå stilla när hon satt upp och hon kunde inte ens rida på sin stressade ,otrevligt bråkiga jätte till häst. Då ringde hon mej och frågade om jag kunde komma ut och titta vad som var felet.
 
Det var då jag sa att vi börjar om  från början. Ledarskapet från marken måste sitta i ryggmärgen . Att lära sej att gå som en ledare,alltid, vara koncekvent i sitt beslut, inte vela.
Andas på rätt sätt är också något att tänka på.
- Men jag gör ju precis som du ,varför gör han inte som jag säger? Därför att du inte gör exakt som jag.
Man gör ju på sitt vis, men man måste ha rätt sorts pondus för att hästen ska godkänna dej. Är du minsta för mesig så dissar han dej direkt.
Detta betyder inte att du ska skrika eller slå. Men ibland måste man få hästen att backa / flytta på sej och då kan man behöva trycka till den lätt på bringan.
Det är ju lätt för dej att säga- var det någon som sa- du har ju bara en massa lugna hästar...
Japp och varför då ? för att jag är en ledare och koncekvent .
 
Hur gick det då med jättehästen och matten som inte kunde sitta upp.? Jo, Vi tränade ledarskap, Va koncekventa och tillät inte skrap på gången, tramp på foten eller springande hit och dit på stallgången. Vi fick ta flera träningspass på att leda från hagen , binda upp, stå stilla. Det kan alla hästar. Bara man säger till och menar det.
Sedan sadlade vi på och jag visade hur hon ska göra för att pållen inte skulle dra iväg vid uppsittning.
Det är några år sedan som detta hände, men matte och häst jobbar väldigt bra ihop fortfarande. Hon kunde inte drömma om att det kunde vara så trevligt att umgås med sin häst när den är lugn i alla lägen. Hon galopperar förbi soptunnor ensam eller först nu mera. Det betyder att han litar fullständigt på sin matte. Han känner sej omhändertagen och trygg.//EWA
NIMZY. våran ridskolehäst som var omöjlig när hon kom till oss. Barnens favorit när hon slutade här och såldes till en liten familj i stockholm.