Var öppen att lära sej något nytt

Det är en riktigt bra ide -det här med att hyra häst innan man köper en egen. Man har tänkt skaffa en häst och letat efter den perfekta kompisen. Den ska vara si eller så och kunna både det här och lite sånt där. Helst ska den vara ung så att vi kan mysa tillsammans i många år osv. Jag ska träna upp den att vara lydig och lätthanterlig.
 
Men det är inte alltid så det fungerar. Tyvärr. Man behöver den här hyr tiden för att förstå att hästar inte alltid gör som man tänkt sej. Det kan vara olika saker som att det kan vara svårt att fånga den i hagen-vad gör man då? hur ska jag bete mej i ett sånt läge osv
Den kan vara hetsig när man leder den, ni vet det där läget som när man har 600 kg häst i pannan och försöker
bromsa,samtidigt som man ska gå framåt och den är på fötterna och bara drar fram och uppåt-typ stegrar sej.
Man ska sitta upp och pållen bara backar eller går framåt. Man har kommit till ett stadium när man resignerar för hur hästen beter sej. för man vet inte hur man ska få den att göra som man säger.
Man vill ju vara en snäll matte samtidigt som man måste vara bestämd , det har man ju hört. Men hur gör man då?
 
Det är sådant som man måste träna på , att ha en viss sorts energi i sin kropp.
Vi har ju köpt en liten valp för inte så länge sedan och den killen har energi. Ni vet när man går emot en hund och pratar med en gulle röst och hunden blir alldeles sprallig. då snackar vi energi. Den vill vi inte ha på varken hund, barn  eller häst-i längden.
Då är det bäst att vi visar hur energin ska vara i våran kropp. lugn men bestämd, nästan som lite värdig, kungligt lugn . Hallå hallå ,här är det jag som bestämmer. Jag har koll på läget.
 
Denna känslan får jag ju bara om jag tränar ofta och verkligen har för avsikt att lära mej. Man är tvungen att vara konsekvent mot sin häst och sin hund.
Ibland måste man ta i mer än man trodde var nödvändigt ,fast bara en eller två gånger. istället för varje dag lite grann.
Hästarna är ju ganska tuffa mot varandra i hagen . dom använder ju både tänder och sparkar -och ibland bara sin blick ,energi eller bara hur dom har sin kropp -spänd/lugn/ aggressiv osv. Det är sådant som är naturligt för dom.
 
Det är sådant som gör hästen lugn . Att någon annan är ledare/bestämmer över situationen. Det betyder trygghet, den behöver inte stressa(springa över dej) och det kan många gånger vara det som är den felande länken i våran relation med våra hästar. Våran bristande kunskap om hur vi ska hantera dom.
Det går ut över hästarna som blir ännu mer stressade av situationen- och beter sej illa.
allt detta är bra att lära sej innan man faktiskt köper sin dröm häst. Då undviker man många jobbiga situationer.
Då är det smart att börja med att hyra en häst för att känna på hur det faktiskt känns att vara chef, ta ansvar, och hur det ska kännas när allt flyter på. Att ha någon att fråga om råd om det behövs-det är då man lär sej. Man är ju inte automatiskt proffs på häst bara för att man har köpt en, det är ju då man kan börja lära sej , bara man är öppen nog att ta in ny kunskap.// GOTT NYTT ÅR alla goa häst människor//
Ewa
Några av våra tjejer som hyr häst-redo för en uteritt på lovet

Renar, Lucior och Skogstroll

Nyss hade vi +12 grader och regn, och nu blev det -9 med lite frostigt gräs. Vatten som fryser, hästar som käkar frostgräs, en del vill inte dricka kallt vatten alls, medan andra dyker i isvattnet och får ont i magen av det.
 
Ja det gäller att hänga med i svängarna.
Jag tyckte det var förra månaden som vi drog igång höst terminen, och nu vips så blev det jullov. Sista ridveckan innan juluppehållet. Snacka om att hösten har gått fort.
Vi har haft mycket skojjigt och det som vi pysslat med denna veckan är lite Gymkana.
Detta var önskeveckan - så alla fick lägga sin röst på vad vi skulle göra. Det stod faktiskt uteslutande Gymkana på den listen, så det fick de bli.
Det är ju lite liknande som WE i och med att det bl.a är slalom som man ska rida. Man tränar sin smidighet till häst kan man säga. Vi valde att göra en bana med slalom - rycka pinne ur tunna - runda ett däck med pinnen i handen, och sedan slänga tillbaka pinnen i tunnan innan man man i full fart hoppar över ett hinder - byter till nästa ryttare. Två lag som tävlar mot varandra alltså. 
Att rida slalom med två händer och rycka pinnen o runda däcket med enhandsfattning - svårt men kul.
Riddaren har visat att detta är han typ bäst på.Fort går det när det är slaaalom, ligg så nära tunnan som möjligt och sedan dra järnet över hindret. Hans lag hade alltså en fördel.
 
Mitt i detta roliga fick Nimzy ont i magen så att dramatiken fick ett ansikte. Mitt under lektionen lägger hon sig ner med sin ryttare på. Aj Aj. Hon hade druckit kallt vatten och inte lyckats värma upp det i magen, så då blev det kramp och kolik känning. Så kan det bli ibland. Men det släppte efter en timmes traskande och lockande med varm mash.
 
 
Söndagen den 13 december hade vi våran Pay and Jump - sista för iår. 32 st starter, och alla som ville klädde ut sig. Otroligt fina ekipage. Det var häxor, tomtar, troll, lucior och smurfar... Det var blåmålade ansikten och vita ridbyxor. Bästa utklädnad fick ett pris. 
Maja Westin och Dariim vann det priset. Dom var tomte (med skägg) och ren (med horn på huvudet).
 
Det blev en sån skön stämning med alla goa och duktiga barn och ungdomar.
Alla fick värma upp i ridhuset eftersom det var så fruset och hårt i padocken. Det går ju inte att hoppa ute på den stenhårda marken.
Alla hade kul och hästarna var i högform. Särskilt Rambo tror jag. Rackarns vad han gick bra.
 
Äldst på bygget var Blomman med sina (snart) 32 år. Pigg som bara den. Kan ju bero på att ryttaren Andrea dessutom hade sin tomtedräckt som var uppblåsbar och surrade lite lätt hela ritten. Bra gick det iallafall. Felfria blev dom.
 
Högst för dagen blev det för Elin och Nalima. Dom gled runt på 1 meter och gjorde det super snyggt. Lugnt men med tryck - inget spring. Det ligger några antal år med träning bakom detta.
 
 
Vi har haft medlemsmöte för Pegasus också.
Det blev ett brev till alla medlemmar aom vi skickat ut nu på mailen.
Så alla ni som inget mail har fått från Pegasus (och är medlemmar) säg till oss så ficar vi det.
Där kommer info om nästa termin, vad som är pågång och medlemstidningen "häst och ryttare", som utkommer 7g/år. Den får alla som är medlemmar i en förening som är ansluten till Svenska Ridsportsförbundet.
Men då måste vi ha alla mailadresser pch adresser mm. Hör av er om ni glömt lämna in.
 
Nu vill jag tacka för en fantastisk höst och hoppas att vi ses nästa termin, och även under jul/nyår för att rida i skog och mark.
 
God Jul och Gott nytt år önskar
Ewa och Micke

Utan snus i 2 dagar...

...Försmäktar vi på denna ö, Sa pippi långstrump när hon va skeppsbruten på en öde ö. Lite så har jag känt mej efter att ha varit utan internet i nästan 3 veckor. Skeppsbruten. Både gött och frustrerande. Att driva ett företag utan att kunna kommunicera via nätet är svårt, ännu svårare blir det när man ska försöka sej på att fakturera till kunder ,kontrollera betalningar och skriva ut nyheter som kommer till jul/vårterminen.
Då är det tur att man har vänner som kan hjälpa en med både det ena och andra. Men att skriva lite lappar och sätta upp funkar även det, tar lite längre tid bara innan alla har sett dom.
 
Det har hänt en hel del på lektionsfronten nu i höst. Vi har ökat från 45 ridande i veckan till 90 st . En fördubbling alltså , och det har känts av i min vardag med att det liksom aldrig blir ledigt. Som tur är har vi ju hittat Kristine som vi anställt att jobba måndagar och onsdagar som ridlärare. Det är perfekt så kan vi vara två som tar hand om planering ,teori och uteritter. Det är så bra när man kan möta en expanderande verksamhet med mer personal, så vet ni någon mer som är sugen på rolig ridning ,säg till.
Jag har tänkt att möta upp kvälls ridningen med  lunch ridning på måndagar och frukostridning på fredagar. Både lite dropp in och en del fasta grupper. Det nya tänket är att köra en blandad grupp på fredagar med we/western/bruksridnings stuk. .Det blir lite  som  att träna polishästar/hundar. Ju mer man utsätter sin häst för ,ju mer klarar dom av att möta i livet.
Anledningen till att jag kör dagridning är alla som kommer till mej och säger att dom vill prova att komma igång men inte kan för dom jobbar natt ,kväll osv. Det ser man inte minst om man är ute en vardag och befinner sej i stan eller på Bergvik. Va mycket folk som faktiskt är lediga dagtid ändå ,vilket är tur för annars skulle det inte vara många som handlade dagtid heller.
I mellandagarna är det tänkt att det ska vara full aktivitet här, med hyra häst/rida själv. och extra ridlektion både hoppning och vanlig lektion med lite bommar och roliga övningar. Uteritter på 1-2,5 timme.
Sedan har vi ju ridläger v 1 med uteritter och mys i stallet. Då  är  det Kil och sandvägarna som gäller med fantastisk möjlighet att få uppleva naturen tillsammans med hästarna. Gå in och kika på upplägget på hemsidan om nyheter och ridläger.
 
 
Alla som i dagsläget är medlemmar nu - var med och betala in för nya året. Det kommer att växa med rekordfart och vi kommer att kunna anlita fler föreläsare ,tränare och framför allt ha egna klubbtävlingar.
Är det någon /några fler som är sugna på att jobba lite ideellt för att   hjälpa till i  klubben. Vi behöver ide sprutor, bagare, och frivilliga händer vid tex löshoppningar och tävlingar.
Ha det gott och mys lite extra inomhus i dag med glögg och pepparkaka på 2 a advent //Ewa