Att gå en kurs i säker hästhantering

 
Jag har reflekterat över  en sak.  Det här med hantering av hästar.  Förr så lärde man sej på ridskolan som man gick på . Man kom dit och " hängde " på helgen , pysslade med sin favvo häst ,kanske umgicks man med sina kompisar . På veckorna så red man sin lektion , hade man tur så fick man rida i första gruppen och då hade man chansen att faktiskt få öva sej att sadla osv.
Sedan har man kanske en kompis vars föräldrar faktiskt har köpt en häst . Då kan man hänga med kompisen till stallet för att sköta den.  Eller så händer faktiskt det som man bara drömmer om . Man kan köpa sej en alldeles egen häst. Man har ju olika mål och drömmar med sin ridning. En del vill tävla , en del vill bara kunna mysa med sin häst och kunna bestämma lite själva vad som ska göras eller inte. Någon vill träna sej i hopp eller dressyr , bara att rida i skogen kan ju vara en utmaning i sej kan jag säga.
 
Allt detta låter ju underbart när man älskar hästar. Så kör man igång med häst ägandet. Man börjar med att ställa upp den på gången och då märker man att den faktiskt inte står stilla. Den små stressar sida till sida, bajsar lite -en hel del till och med . Han skriker till sina nya vänner i hagen utanför- jättehögt . Huvudet är rakt upp i luften , halsen är spänd och när man försöker att kratsa hovarna kommer det bara en bakutspark. det är inte alls så trevligt som man tänkt sej.
Sedan när man har lyckats att sadla på så tar man ut sin nya vän, som inte står stilla när man ska sitta upp. Han svänger runt och går framåt . Riktigt bufflig till och med.  Det kanske är så att han är så himla pigg att det är  "omöjligt " att skritta , han kanske taktar och studsar runt. Hoppar åt sidan för minsta lilla som ligger i vägkanten.
Detta är ju absolut inte ett senario som man tror ska inträffa när man köper sej en häst.. Men det händer oftare än man tror.
Man har ju hanterat hästar så många gånger på ridskolan, hos sin kompis, eller sett hur det går till i "alla" stall. Men man vet inte varför hästen är lugn eller hur det går till när man ska sitta upp utan kompisarna som står bredvid.
Detta har man aldrig lärt sej- på riktigt. För man hade inte en aning om att det var något som man var tvungen att kunna -eller veta . Inte förens man står där med en orolig häst som faktiskt är farlig om det slår över i huvet. Dom springer på dej, över dej , trampar dej på fötterna -, det kan bli värre skador än det låter. Klämmer in dej mot väggen , sparkar dej av stress över att han inte riktigt hanterar situationen.
Men hur ska du kunna veta att detta bör ingå i en utbildning , som man faktiskt borde gå INNAN man skaffar både foderhäst och/ eller  köper sej en häst. För både din och hästens skull .
Ja , tänker man , men det har aldrig varit några problem tidigare. Ibland har man  "bonntur " och stöter på just den där individen som inte har hästvett nog att bete sej som en häst. Och då går det ju bra, tills den dagen man träffar på en individ som är lätt stressad över att INGEN är chefen. Då är det nog kompisen i hagen som jag kan lita på, tänker han. Och stirrar ut genom dörren ,med högt huvud och skriker en i örat ,hoppar sida till sida för att visa att nu måste jag ut till min kompis.
Du finns inte i hans värld. Det kvittar att du stryker lugnande över halsen och säger att "lugn allt är bra". De struntar han i- han ser inte dej. Där emot duger du som klipåle och dörrmatta.
Det är då som det faktiskt kan vara bra att ha gått en kurs/ utbildning i att hantera sin häst på ett säkert sätt.
Men hur ska man kunna veta allt detta när ingen har talat om det för en- trots ett mångårigt intresse och många terminer på sin favvo ridskola.
Men nu är det en ny tid , nya kunskaper och egentligen är det inte så nytt. Det är gamla kunskaper som man glömt bort att lära ut . Och sådant som hästarna själva pratar om sinsemellan. Det är hästarnas eget språk. När du väl har testat att hantera din häst på ett för hästen självklart vis , märker du att allt blir lugnt , stressfritt och säkert.
Man behöver inte använda våld eller skrik . Bara att du vet själv hur och vart du ska agera .
Det ska ju vara roligt att ha häst-och säkert//Ewa
 
 

Kommentera här: