Ridläger helg med uteritt och balans övningar

 
Vi har pratat om våran sits och vad den har för inverkan på våran ridning. Den är A och O. Tyvärr kanske man kan säga, för det är det som många tror är att rida dressyr, Att man ska sitta rakt och stelt ,kunna olika för flyttningar med höga benlyft osv. Och då tänker man kanske att det är ju ändå inget för mej så jag rider i skogen och har det lugnt å skönt .Men i skogen är det ännu viktigare att man har tränat in en bra sits-balans. Det upptäckte vi i går när vi red i skogen i 3 tim . Andning , ben som håller om men inte klämmer åt-då kan det gå fort, rak i ryggen -minsta framåt häng blir fart framåt. Händer som inte smyg drar,  axlar som stolt drar sej bakåt och blicken fram. Ett huvud som väger 4-5 kg som tittar på hästens framben blir framhäng- jag lovar. Det som är själva kärnan i balansen är bålen-magmuskler.
Tänk att du kommer travandes på en skogsväg och är lite avslappnad i kroppen. POFF där flög ett löv förbi och vips har våran  kompis(eller inte just då) hoppat en halvmeter åt höger. Du blir hängandes på vänster sida hals-om du inte har smakat på gruset vid det här laget. Men om du i samma stund som pållen hoppar till -du kanske tom har en känsla av-  att snart hoppar han. Då spänner du magen och rätar på dej, håller om med benen(inte hälen) och driver på framåt ,ibland ganska rejält . Första gångerna som man faktiskt ramar in sin häst med benen och driver den framåt i en sån situation blir dom ofta lite förvånade och kan tom studsa lite framåt .Nästa gång räcker det med att man håller om lite lätt. Då är det en fördel om man har tränat in balans och säkerhet på sej själv- det är det som händer när man tränar dressyr . Att man lär känna sej själv och sin förmåga att bemästra situationer som faktiskt uppstår tillsammans med hästar , både i skogen men också på ridbanan.
Ofta kan det räcka att man andas ut-andas i magen ,inte i bröstet. Mjuknar i armbågen /handleden och (faktiskt) tänker på något roligt-LE. Tänk på något som du redan behärskar och är bra på -cykla kanske, slalom eller varför inte gunga i hängmattan. Då åker axlarna ner och lugnet sprider sej i magen. Det känner hästen direkt och slappnar av. Detta funkar även om du leder din häst .Så om du träffar mej och ser att jag går omkring och ler så vet du varför...!
Jag kan säga som så att det har varit en jätte rolig helg med mycket träning på balans, ben och andning. Vi avslutade söndagen med att titta på filmen som vi spelade in på förmidags träningen. Jätte lärorikt att se sej själv och vad som faktiskt händer med sitsen  i olika situationer.  Hur du kan påverka hästen med ditt säte//EWA

Kommentera här: