Träna distans

Lillen gillar att träna, men det gäller att inte träna för hårt eller för mycket- det är då skadorna kan uppkomma!
 
Anna var antagen till landslagsläger ( young riders .)  Hon och Ellinor skulle åka iväg med Dariim till Kristinehamn och vara med hela helgen. Jag hade att göra hemma ändå så jag tänkte att dom klarar sej nog utan mej.
Men tjii fick jag, det dröjde inte lång stund innan Anna ringer och säger att Dariim är halt och hon kan inte vara med och träna. Va, hur gick det till?? jo, han hade fått en ny hag kompis bara någon dag innan och dom hade gjort upp vem som skulle bestämma . Det var inte Dariim.
Han hade fått ett stort hovmärke på rumpan som fortfarande ömmade lite.
Jaha. Men då hämtar jag Lasse som kan vara " stand in " för  Dariim. Jag hämtade in Lasse som står 2 km hemifrån och sprang tillbaka med honom , Enar kom precis lagom för att hämta och då tycker han att -varför tar du inte med Lillen och tränar , det är ju en bra träningsrunda.
Sagt och gjort, jag lastar in Lillen också.
Vi drar iväg på en tur på 16 km. Det är varmt, 28 grader. Men det bekymrar  inte Lillen , han är så pigg och full av energi och glädje. Lasse är också pigg. Riktigt glad att få vara med i gänget igen. Han springer med nosen i svansen på framförvarande häst, har en kompis precis bakom och en  bredvid. Japp ,precis som i gamla tider- på travbanan.
Vi stannar och pulsar alla ekipage vid 16 km, alla dricker lite och varvar ner, pulsar igen och springer upp för att se att alla är fina i sina rörelser. Dom som känner sej manade och vill  träna en slinga till , drar iväg. Den är 14km .
Lasse är nöjd, menLlillen och jag tar ett varv till. Vi drar iväg i galopp ,och  det är så kul att det är lite svårt att hejda honom. Det går uppför en del och då vill han bara dra på- vilket inte är meningen. Han ska ju orka hela vägen .Totala längden på rundan är ju 3 mil. Det är en ganska lagom / vanlig längd på en slinga när man tävlar. Den kan ligga på 3-3,8 mil. och har hästen tränat på den sträckan ,så klarar man att rida 5 mil utan problem. För om man ska rida 5 mil så är första slingan oftast 3 mil. Det kan låta otroligt långt för en oinvigd, men tro mej om jag säger att om du ger dej ut och travar i rask takt med en eller två galopp sträckor (utan att skritta ) så hinner du ca 2 mil på 1tim och 40 min. Då tar man det ganska lugnt. Hästarna fixar det till och med ganska otränade. Det är vi människor som inte orkar- för att vi  är otränade. Det är därför vi måste träna oss för att orka bära upp oss på hästryggen. Det är inte längden på ritten (tävlingen ) som gör att din häst inte orkar- det är farten. Samtidigt som man måste träna sej i att orka.
Ni vet som när man kör en sträcka med bilen för första gången  och det känns otroligt långt. Andra gången känns det inte alls så långt, för att kroppen/minnet känner igen sej. sedan kan man faktiskt köra den sträckan och tycka att det inte är "någonting". det är lite så det fungerar i distans. Kroppen har ett minne av hur långt det är och då är det inte så långt. Men man måste träna på det.
Lillen tyckte som sagt att livet var härligt när han fick springa med sina kompisar och jobba  lite , bli lite svettig. känna att alla muskler fick jobba.
När vi kom till "målet" var det pulsning och upptravning som gällde. Han var jätte fin, nöjd och glad.
Anna stannade kvar på lägret med Lasse och vi drog hem- Lillen å jag. Vi stannade faktiskt för att köpa en glass, det var vi värda tyckte jag. Även om  det bara var jag som åt en glass, Lillen nöjde sej med att mumsa hö //EWA

Kommentera här: