Glädje och inspiration

Det är verkligen lätt att vara positiv när vädret är på topp. Verklig vår i luften. Solen som värmer i ansiktet stundtals.Men vinden kan nypa till ordentligt om man klär sej för dåligt.
Vi har ju haft våffelfika i vårat nya cafe i stallet, det blev så lyckat med lite prova på ridning och att komma hit och mysa med hästar och kompisarna. Det är viktigt det också,att få umgås i stallet utan att rida. Det har hänt så mycket i grupperna nu. Självförtroende som börjar komma,kunskap som sitter i kroppen utan att man tvekar när man ska göra det. Att tränsa tex är en sån där grej som kan vara lite jobbig med olika hästar. Endel puffar och en del höjer huvudet. Någon vägrar att gapa osv. Det tar lite tid och träning innan man riktigt behärskar det -i kroppen,kännslan att -det är luuugnt.Om du höjer huvudet så gör jag så här och vägrar du gapa så tar jag tummen i din munngipa tex.
Om man rider samma häst varje gång får man ju in en rutin på sin häst, men om man rider på ridskola så är det lite klurigare att komma underfund med alla hästarna.
Att få mocka och sopa och lägga in hö i boxen är också en sån där sak som är rogivande att få pyssla med-när man har tid och möjlighet. Inte alla dagar man har tid . Det är då det kan vara bra att  vara fodervärd eller kanske hyra en häst ett par dagar i veckan. Betala en summa i månaden och rida sina 2-3 dagar per vecka och välja dom dagar som man kan vara i stallet. När man har tid att slappna av och mocka,lägga in hö och vatten i boxen. Borsta ,pyssla och rida.
Som en av mina elever sa -Vilken skillnad nu när jag kan vara i stallet utan att stressa ,bara njuta av att vara med hästen. Jag har slutat att vara så stressad på jobbet,sover bättre och mår fantastiskt i kroppen-tackvare träningen jag får .
Om man äger sin häst ska man ju betala hovslagare,avmaskning, försäkring,ny utrustning i bland, hyran på stallet och bensin till och från stallet. Kostnaderna sticker iväg och om man hyr av oss tex kan man välja om man vill vara med i en ridgrupp någon dag i veckan , då får man ju dessutom en träning på köpet.
Man kan åka på semester,  slippa betala veterinär och vara lika mycket hästmänniska som någon som äger sin häst.
Om man inte har haft egen häst förut kan det vara en jättebra förberedelse inför att köpa en egen. Det är mycket att kunna och veta.Saker som man lär sej under resans gång när man har häst och är omöjligt att veta utan att ha haft en prövotid . Det är detta som vi har här på gården. Hyr din egen häst konsept . Man skriver på ett kontrakt och väljer antal dagar i veckan. Vilken grupp som man vill vara med i . Det viktigaste av allt är att hitta din häst. Den som du ska känna att du klickar med. Man provrider och ibland så måste man rida flera olika innan man hittar sin häst. Vi har utökat våra hyres kontrakt till hösten och kommer inkludera mera stalljobb för dom som hyr. Allt för att det ska bli mer som att ha egen häst under dom dagarna man är i stallet.
Nya hästar är på ingång och vi satsar på kvalite med stor kunskap i häst hantering och att kunna sköta /ta hand om häst även om man går på en ridskola, hyr häst eller om man vill komma med sin egen häst som man kanske inte riktigt klickar med.
 
Något som man inte riktigt tänker på är att alla hästar då och då har någon åkomma . Hosta, ont i magen ,ögon inflammation eller något annat. Det är lite jobbigt när det inräffar -självklart. Tänk att ni har ansvar för 20 st.
Den ena har lösmage-käkat jord i hagen intag och ge mag/tarm foder för att stilla magen, bihåle inflammation( penicillin varje dag i 4 veckor ) -med ögoninflammation som följd, klåda i huden av knott/protein överskott,-tvätta smörja och ge medicin, Inflammation av ett fästingbett-borelia/elischias -medicin och tvätta hovar /strålar som blir mjuka /ömma av leran i hagen. AHHH: exakt vad jag pysslat med dom sista veckorna. Ta hand om och pysslat med ett antal hästar. Men om jag skulle strunta i allt pysslande så mår ju hästarna inte så bra. Jag brukar se på hästarna när det är något som inte stämmer. Man kan vara ett steg före hela tiden. Ge dom en extra klapp och känn in vad som är på gång. När dom dessutom går på lösdrift som mina gör så kan man inte alltid se dom hela tiden och det krävs ett extra öga för att se vad-om -det är något på gång.
Vår innebär gräs och ny tarmflora... ytterligare en anledning att ha lite extra koll.// EWA
 
 
 
 
 

Kommentera här: