We träningen för höst teminen är igång

I onsdags drog vi igång med We träningen. We- som står för Working Equitation. Detta är en tävlingsgren som är stor i europa men kommer starkt i sverige också. Detta handlar om att rida med känsla och lita på att hästen gör det man ber om. Som människa vill man väldigt gärna vara med och kontrollera att hästen svänger på rätt ställe och går på rätt ställe. Fast när vi kommer till detta med reaktions förmågan hos hästen /kontra människan ,så är ju hästen -som för övrigt är ett flykt djur-väldigt mycket snabbare. Dom gör ju vad vi ber om ,gärna det vi säger med kropps språket och  inte med munnen/handen.  Men det är ofta som vi inte är medvetna om vad vi säger med vårat kropps språk. 
Hästarna känner hur man sitter på deras rygg. Om vi är spända eller andas uppe i halsgropen. Axlarna åker upp till öronen och händena som nervöst drar i tyglarna. Och ju mer man drar i tyglarna desto mer spänd blir hästen och vi människor undrar varför pållen är så sprättig i dag. 
 
Just detta med att sitta rätt i sadeln, att inte luta sej innåt i en sväng/volt och att lita på att hästen faktiskt kommer att svänga bara genom att vi vrider på överkroppen och tittar dit vi ska. Huvudet som vrids åt ett håll efterföljs av axlarna som efterföljs av höfterna och sedan skänkel på motsvarande sida. så känslig är din häst, eller kan bli- om du litar på honom och inte kämpar med att dra i tygeln.
Jag blir så imponerad av alla hästar i olika åldrar och storlekar, som gör sitt yttresta för att vi ska bli nöjda. Tex om vi är stressade och andas med små fladdrande andetag. Hastar hit o dit när vi gör iordning våran häst  och sedan när det är dax att sitta upp så står inte pållen stilla. Vi blir irriterade och säger till den på skarpen - eller inte alls, för just våran häst kan inte stå still...eller -han vet att han ska stå stilla,för jag har sagt det till honom för länge sedan. Men då måste man tänka på att hästar lixom hundar lever i nuet. Hur är din energi i dag? Om du är stressad och sprättig ,är hästen det med. Och varje ny uppsittning i sadeln är en ny koncekvent handling. Ibland är man faktiskt tvungen att ta uppsittningen som en del i träningen. Man kanske är tvungen att lära sej att andas ett djupt andetag och bara stå bredvid hästen , för att den ska följa dej i din andning. Tyvärr räcker det inte med att börja med det vid uppsittningen,utan redan när vi hämtar hästen i hagen. Att vara lugn, focuserad på hur man andas och vara en ledare för sin häst är A och O - varje dag ,varje stund och hela tiden. Hästen vill göra som du säger för det är så den funkar i flocken med andra hästar. Man har en ledare som vet vad som är bäst för oss och man vill följa,men vad gör man när ledaren är stressad och irrar hit och dit,pratar i telefonen hela tiden med focus på andra saker.
När man jobbar sin häst från marken eller rider den genom olika hinder så behöver den ha en lugn fokuserad ledare på ryggen . Någon som gör det den menar,så att hästen kan göra vad man ber om . För det gör dom nästan alltid, särskilt om man som människa är koncekvent och vet vad man vill ha ut av träningen - och hur man kommer dit. Man önskar en galoppfattning som bara gungar igång,rätt tempo,rätt balans i svängarna osv.
Men om man fattar galoppen genom att flaxa med armbågarna ,knipa med knäna-det kan ju gå undan-samtidigt som man drar lite exta i tygeln och lutar sej innåt (i ridhuset) . Då får man en häst som rusar in i galoppen-knipet med knäna, höjer huvudet (ryttaren drar i tygeln ) och lägger sej innåt och välter i kurvorna-ryttaren har sin tyngd på inner sittben/axeln tippar nedåt,innåt.  Hästen har gjort det du bad om samtidigt som du inte riktigt visste vad du gjorde med din kropp/ kroppsspråket. Då gäller det att ha självinsikt,varför gjorde hästen som han gjorde? Vad gjorde jag för fel? förstod han vad jag menade osv. Då har vi kommit långt, jag vill påstå att det är då vi faktiskt är redo att börja lära oss detta med hästkunskap/horsemanship. När vi är villiga att lägga ner vårat försvar om varför det inte gick som vi tänkt oss. Samtidigt får vi absolut inte tänka att -det där kan inte jag, det ser så lätt ut när andra gör det men jag kan inte. Klart att alla kan ,men man måste träna. Träna på att vara lyhörd på hur hästar tänker och reagerar. 
Jag har sett dom som har någon naturlig sits/handlag med hästar som stannar där dom är,som inte kommer längre för att dom inte tränat vidare. Sedan har jag sett dom som kommit som nybörjare utan några som helst försvar om att detta borde jag nog kunna - Dom har tränat och gjort det jag sagt och gått frammåt med stormsteg ,blivit så duktiga. För att dom velat bli duktiga på sitt hästintresse.
Anledningen till att jag skriver detta är att jag nyligen fick ett sms från en kvinna som jag varit med och tränat i två år- med lite avbrott och ny häst bla. Hon skrev till mej att nu hade hon anmält sej och sin häst till en utställning. Nu skulle dom ut och visa upp sej. Detta hade varit en omöjlighet för 2år sedan,då hästen hon hade då var riktigt jobbig
mot henne. Hon var osäker och hästen tog över. Hon bad om hjälp och vi tränade och tränade. Hästen var lite för vass i sitt sätt så hon sålde honom och köpte en ny-det ska ju vara kul att ha häst.
Denna var oxå medveten i sitt kroppsspråk ,men denna gången sade matte stopp. Du gör som jag säger sa matte och så blev det. Dom två är värsta teamet nu. Matte är koncekvent fortfarande men  det räcker att hon är där nu, så ber inte hästen om något annat än det som sagts. Matte har till och med skaffat sej självförtroende att köra transporten själv. Helt fantastiskt. Så alla ni som kämpar med era hästar-ta hjälp-Det är första steget att lyckas i sin hästrelation. 
 
 
Några av dom duktiga åringarna som var med på träningen i onsdags