TRYGG HANTERING

För ett halvårsedan så var vi iväg och hämtade fyra hästar till våran ridskola. En av killarna heter Querrido och är 19 år i år. Han är en ledarhäst med mycket bestämda åsikter om vem det är som bestämmer. Han - ialla lägen. Men han är en snäll kille . Förut ville han nafsa , klia sitt huvud mot elevernas axel, veva med frambenet och gräva i golvet när han var uppbunden. Otålig och bufflig. Om man aldrig har hanterat en häst som har låg energi/lugn. Då vet man ju inte hur det ska kännas när det är enkelt att hantera en häst.
Man acepterar helt enkelt att hästen bufflar och knuffar, kliar och nafsar-det är dess personlighet-tror man.
Nej, det som är hästens verklighet i detta beteende är att den är orolig ,vart är min flockledare? vem är det som bestämmer här? inte är det människan i andra änden av repet-för den säger inte ifrån när jag beter mej illa.
 
Lite av detta "spel" körde Querrido med när han kom. Han ville ju inte bli lastad heller. det tog nästan två timmar att få in honom i transporten när vi skulle åka hem från ridskolan. Och han var inte orolig-han var bara inte på humör.
Efter sex månader med konsekvent hanterande i ledarskap så är han ett praktexempel på vad man åstadkommer med att vara ledare. Det är din energi och ditt lugn,säkerhet i kroppen som gör att hästarna lyssnar på vad du har att säga.
Nu har jag lastat Querrido många gånger utan att han ens tvekar att gå på. jag står på marken vid sidan av transporten och han går in själv. Jag stänger bommen bakom rumpan och går runt och sätter fast honom där fram.
Han är helt cool , börjar äta på en gång av höet i transporten. Detta kan man lära alla hästar.
Det handlar om -LEDARSKAP.
 
Jag åkte till England 2011 för att utbilda mej av Kelly Marks. Hon är elev till en av mina stora idoler- Monty Roberts från Californien , Usa .
Det finns en kille till som jag har gått en del utbildningar för, Pat Parelli . Båda dessa har det gemensamma att dom får sina elever att förstå vikten av ledarskap. Att det är din energi och ditt lugn som gör att hästarna lyssnar. Man kan ju inte brotta ner en häst- dom väger för mycket- istället ska man vara en värdig ledare.
 
Detta är något som vi har jobbat mycket med här på ridskolan i vår. Alla som hanterat stökiga hästar vet hur jobbigt det blir att springa efter en orolig häst. att få in den från hagen, eller binda upp den i stallgången för att göra iordning den för ridning när den bara skriker eller trampar runt på dina fötter.
Detta är ett minne blott ,eleverna har lärt sej vikten av ledarskap och hanterar hästarna med stort självförtroende.
Allt detta gör att atmosfären är lugn och framför allt säker för både människa och häst.
 
Just nu har vi ridläger för dom lite yngre ryttarna. 15 st som är här från måndag till torsdag. 9-16 varje dag.
Vi rider ,hoppar i höet, mockar bajs och har teori. Framför allt har vi roligt, det finns ju hästar ,hundar och kaniner på gården också. Så det  är förhoppnings något som man kommer att minnas .
uppdatering från ridlägret kommer senare i veckan// EWA