Våga ta hjälp om man inte vet-det är då man lär sej!

Att umgås med djur ska vara glädje. Det ska vara lättsamt och kännas i hjärtat att man har en bästa vän.
Hur beskriver man en sådan känsla för någon som inte vet vad du pratar om?
Man måste öppna upp en känsla i sitt bröst- under hakan och över bröstet ungefär, som nästan glöder av en spirrande energi...
Flummigt ? Nej, det tycker inte jag. Jag kan ärligt säga att jag känner den känslan varje dag till alla mina hästar och hundar,katter osv. det är den känslan som gör att man kan jobba med ett djur och ha en lugn konversation.
Ja, för det är det som det handlar om ,att vi förmedlar en känsla till djuret ,vad vi menar. Dom förstår oss och litar på oss. Om vi är otydliga med vad vi menar så blir dom oroliga eller arga,starka (går över oss ,springer ifrån oss när vi rider tex ). Vi måste vara mer tydliga med vad vi menar helt enkelt. Vad menar vi då? vet vi ens det själva ?
Ibland så säger vi med munnen; kom nu då hästen, samtidigt som vi tittar den i ögonen och sträcker på oss och ser hotfulla ut. På hästens språk så betyder det faktiskt "STANNA", kom inte ett steg närmare. Vilken dum häst...eller vem var det som va otydlig?
 
Vi måste altså lära oss mer om hästens språk,och vad jag tycker mer om att mena vad vi säger,att vara ärliga.
Vadå ärliga? Jo om det är så att vi inte vet/kan något om hästar så fråga ,lär dej, och framför allt lyssna på hästarna. Vad säger dom ?
Dom har också humor och vill testa och busa med dej. Och om du då vet vad du gör så behöver du inte bli orolig eller rädd för att hästen busar med dej. Det är som med barnen som ska gå in på kvällen för att sova en sen sommar kväll. Dom testar alla trix för att slippa men du är ju helt lugn ,går ut och pratar med barnet och sedan tar man i handen, leder/ följer med in och visar tandborsten. Någonstans på vägen där slappnar barnet av och litar på dej för att du lugnt och sakligt visar vägen- du vet ju vart ni ska. Du är tydlig med vad du vill att ni ska göra .
Man kan inte höja rösten och skrika för då kommer barnet aldrig att lyssna eller göra som du vill. Dom vill ju ha tydliga regler,det är tryggheten.
Pricis samma med hästar. Dom vill ha tydliga regler,men då måste du veta  vad det är  ni ska göra, och hur det ska gå till. Skyll aldrig på eleven om den inte förstår- det är läraren som inte lär ut på ett bra och tydligt sätt.//EWA