Härlig morgon i stallet

Härliga mornar i stallet
 
Vaknade i morse av en smäll i dörren. Klockan var halv sex ungefär och jag kände mej helt utsövd...
Är det möjligt, tänkte jag. ? Ja om man har jobbat till 21 från det att man vaknat kl 06 00 varje dag i några veckor , så går man lätt och lägger sej klockan  21 15 och läser sin bok i en hel kvart och sedan somnar man gott ...zzzz
 
Smällen i dörren kommer sej av att Anna har kommit in från stallet och har sett till Chanellan som har sitt jobbiga sår på benet, det vill inte ge med sej. Svullnaden är kvar och det rinner ur såret-men ingen feber -bra.
Anna har gått runt med pållan i en kvart och sedan spolat det med strålmassagen i spolspiltan. Då kör cirkulationen igång och skiten kommer ut- förhoppningsvis. Hon har ju fått penicillin och smärtstillande men hon går helst inte själv. Bara att knata runt med henne-tvångs promenader.
 
Jag och Micke går ut i stallet och släpper ut alla hästar, matar och medicinerar...Det är lite pyssel med allt .
Veckan som gått har varit genomgående en bekymmersam känsla för  många som ridit.
Det är ganska vanligt att rid känslan går i vågor. Att man ena veckan går hem med ett leende på läpparna , för att nästa åka hem med en känsla av att man har världens sämsta koll på läget. Detta är jätte vanligt- alla känner så med jämna mellanrum.  
Vi har ju kört We träning hela veckan och det är roligt ,utmanande och lite svårt.
En del har tyckt att det är bra med en massa hinder som står "i vägen " på banan - man måste höja blicken och se vart man rider. Några har tyckt att det känts trångt ,att man inte har kunnat slappna av riktigt. Hästarna har gillat träningen - vi har ju kört lite individuella tävlingar på slutet av varje lektion. 
In i L formationen ,från full trav sakta ner till skritt , plinga i klockan -stå stilla. Full trav igenom slalom banan , vid " R " fatta galopp i ett varv på nedre volten, sakta av och skritta över bron- full fart framåt i trav och vidare..
Ni kanske kan se och känna känslan av fart och fläkt.
Detta kräver ju att man har en egen balans-som när man cyklar och släpper händerna. Annars kan man inte styra i full fart. Balansen sitter i sätet/ bålen /magen-inte i händerna. Bästa balansen har man om man sitter på sittbenen. Då kan man inte luta sej framåt , då tappar man balansen.
Att rida slalom kan ju låta som plätt enkelt. Gör det i  galopp och utan att slita i tygeln. Sitta stilla ,vrida på kroppen , titta vart du ska.
Det som kan vara lurigt när man rider på en häst som inte springer själv, är att då ska man både driva styra och rida lätt. Frustrerande att pållen stannar efter vartannat steg. Men det är din egen energi och kropps språk som får hästen att bibehålla takten. Man måste helt enkelt jobba hela tiden. Har man en pigg häst så krävs det att man är lugn i sin kropp , andas lugnt och inte jagar upp sej för då har man missat alla slalom pinnarna.
Det är olika jobb på olika hästar och om man själv är lite uppe i varv så svarar hästen med att göra som du säger.
Hästar gör som du säger, fast man tror att man är stilla och inte drar i tygeln så är det vad man gör och hästen lyder. Det är då man måste tänka -tålamod. Alla måste träna på att bli duktiga. Det tar lite tid, men man kommer dit.
Vi lär oss hela livet. Det är inte alltid som det känns som turbo (att det går fort att lära )

Kommentera här: