Vem är smartast ?

Om man kämpar lite med vardagen överlag, har det mycket på jobbet och skäller på sin man för att man känner sej stressad och pressad ,då har jag ett tips; hämta en häst från hagen, borsta och fixa hovar ,mys en stund och sedan lägger man på sadeln , tränsar och vips har man kommit halvvägs fram till ett stadie där man börjar koppla bort vardagen. Jätte skönt för en stressad själ.
Har man dessutom en bra tränare på plats i ridhuset kan det bli succe, Som ryttaren själv utryckte det ; 50min av total fokus på något helt annat än vardags bestyr och stress.
Jag säger då det, tänk va våra hästar är bra för oss.
Dom betyder mer än vad vi nånsin kommer att förstå. Men det gör våra hundar och katter med. Dom är kloka  och även om vi tror att vi är dom smarta ,så är det inte alltid så.
 
Vi kan ju tex tycka att ; din dumma häst , gå in i transporten nu då, inget farligt alls. Detta trots att det representerar en "grotta" där det kan bo björnar och grott lejon. Vad i hela värden kan få ett flykt djur sen miljontals år att faktiskt lyssna  på oss? Vi är ju dessutom rovdjur som representerar "fara" i deras ögon. Kan man lita på dessa "människor" ?
Ja det är då som någon "smart " människa tar fram ett spö , just för att visa att det verkligen INTE  går att lita på oss. För hästar är ju bara hästar-oj , va fel det är att tänka så.
Det är ju när människan tar fram ett spö ,i olika situationer , och piskar på för att "minsann visa vem som bestämmer", som vi lägger undan intellektet ,och tror att vi visar muskler när vi i själva verket visar att vi kunde inte bättre än så. Vi visste ingen bättre metod. Våran hjärna sträckte sej inte längre.
Sorgligt , måste jag säga. det är ju när man kan få hästen att frivilligt följa med som vi faktiskt visar vår intelligens att vi kan "lura ett flykt djur " att vi är att lita på.
När vi gör som vi säger och visar våran  kompis ( -för det är det väl ?,) att vi faktiskt är att lita på, så öppnas en dörr av förtroende och vänskap som gör allt vidare jobb med våra hästar helt fantastisk.
 
Fast , en del människor vet inte bättre , dom har inte kommit längre i sin utveckling. vi är ju alla på olika nivåer ,olika stadier i vår kunskap om våra hästar
Men som tur är lär vi oss hela livet, men det får ju inte ske på bekostnad av någon annan  individ, djur eller människa . Respekt är något  som måste finnas med vid all hantering av alla djur-,  då blir livet så mycket trevligare
// EWA
 
 

Kommentera här: