Folke, Märta och Peter

 
Det har varit en dag i träningarnas täcken. Jag började att ta ut Märta på promenad i skogen. Hon är 3år och en jätte söt liten tjej. Hon är ganska ny på det här med att göra en massa saker . Hon har ju varit i sin flock i skogen och mått som en prinsessa med sina kompisar. Lägst i rang i princip och det är ju som det som det ska vara när man är en ung häst, då mår man bra och är trygg.
Vi har Tränat en hel del på töm körning ,i alla gångarter. Hon är jättelydig och lyhörd på vad man säger. Man kan träna väldigt mycket med hjälp av att tömköra sin häst , till och med hoppa över små skutt.
Dagen till ära drog vi ut i skogen som sagt och miljötränade . Det blev trafik , (jättemycket i dag för dom hade dragit om trafiken) att gå i diket och följa med bakom i sakta mak utan att springa över mej. Hoppa en stock och stå stilla en hel stund. Vi övade även på att ha en Folke hund i hasorna och en små flåsande Peter  i ryggen- Han ville hänga med och gå med Folke i skogen eftersom det är så härligt  ute nu.
Så vi traskade på i skogen, Märta , Folke Peter å jag. Vi njöt som bara den. Kollade in vitsipporna ,lyssnade på fåglarna och tränade på att traska genom en enorm vatten samling som blivit under natten. No problems sa Märta, Jag litar på dej , du är bossen.
När vi kom tillbaka  så tränade vi lite bommar i paddocken. Det gick alldeles utmärkt- hon gillar att träna den tösen.
Nästa träning var en stor kille som är lite svår att lasta. Vi har gjort en träning innan och då hade jag fullt upp med att parera alla på hitt som han kom med.
Dra huvudet nedåt/åtsidan och gå iväg. - tur att man har en Monty grimma i det läget. Han kom inte så långt så det gav han sej med ganska snabbt. Sen körde han med -jag går över dej genom att få dej  ur balans. Det gör dom genom att måtta in hoven på din fot-ja det är välplanerat, då hoppar jag ju undan och fokus på mej själv och där drar pållen. Samtidigt som han gärna kör ut bogen (som i ridningen) och puttar bort mej.
Han gick över mej-brutalt (-försökte i alla fall.). Men eftersom det är lite samma repertoar hos alla hästar har jag lärt mej deras " dans" . Man måste börja med ledarskapet,  flytta hovar - backa tex. se att dom är lyhörda på mitt kroppsspråk först , innan man försöker sej på att " dra in hästen " i transporten.
Sen måste man vara super konsekvent. Nej , du går inte på mej. Nej du trampar inte mej på foten, Nej du puttar inte ut mej med din bog. Då måste man säga till lagom skarpt .Inte bli arg , Inte slå omotiverat , Inte tappa tålamodet . Men lugnt svara hästen som i ridningen att -Här går du ,  inom ramen av min skänkel. Kör du ut bogen lägger jag på min skänkel längre fram osv.
Den stora killen jag tränade i dag, tog det 3 min sist så hade vi gjort upp att -okej det kanske är du som bestämmer då. Då kom responsen jag ville ha, han stannade upp mitt på baklämmen av transporten och sa, Okej du menar att jag ska in där (han tittar och nosar ) sen går han med lugn energi in i halva kärran. Stannar och backar ut -Det ingår i processen. Så kan man hålla på 5-8 gånger. Att backa ur och gå in är helt ok. sen kommer det avgörande.  nu stannar du och nästa steg är in och stå kvar.  Bra. då har vi hållt på 20 min max.
Sen måste man ge sej -annars tröttnar dom. Aldrig mer än 40 min det är max vad dom orkar i skallen. sen stänger dom bara av .
Det gick vi som sagt igenom förra gången. Allt utom att stänga bakom - han var inte redo då.
I dag hade vi vanlig grimma. Han gick upp och in på en gång helt. sen bakåt. tredje gången stod han kvar och vi stängde helt lugnt bakom . Super nöjda. Matte sken som en sol- det var hon som lasta själv i dag.
 
Tredje träningshästen för i dag var också en unghäst. Den är så ståtlig och vacker, full med energi ,2 år och kung över alla tycker hon. Matte är konsekvent och säger till stupiett, Men nu är det en trotsig unghäst vi har att jobba med , så vi bestämde oss att tömköra henne och få henne att börja jobba /tänka /bli lite trött i skallen . Vi är inne på
slut klämmen nu och nu kommer matte själv att fortsätta jobbet med att tömköra och hantera det vardagliga med henne. Men det kommer att gå så bra nu när dom har en plan och ett mål med sin  träning . det blir mer målmedveten träning och man vet lite hur man ska göra när pållen "flippar ur"
För det är aldrig kul att ha en trotsig unghäst i knät, allt blir en jobbig kamp bara -det ska ju vara kul att ha häst //EWA

Kommentera här: