Att förstå språket

Jag har haft en dröm om att föda upp arabhästar. Och när min fina häst Hannah var inköpt och betäckt med en trevlig och vacker hingst var vi riktigt förväntansfulla.Det som sedan hände var att i stallet där Hannah stått på beteckning fanns ett sto som hette Anna. Arabisktfullblod det med och dräktig med samma hingst. Hon var lite skygg och tillbakadragen men hade en stam som var helt i min smak. Vi köpte  henne och nu hade vi två föl på vårkanten.
Annas föl kom först och det var ett svart litet sto föl.Vilken näpen liten dam.Mamma vaktade sitt barn och det var omöjligt att få tag i henne i hagen. Vi var tvungna att ta in alla hästar när hon skulle in . 
Hannas föl kom bara en vecka senare och var ljust brun. Satt gärna i knät kom på inkallning och gjorde allt man bad om . Raka motsatsen till pållan alltså. 
Vi hanterade dom jätte mycket och när det var dags att vänja av dom från sina mammor fick dom gå i flock med lite äldre hästar som satte dom på plats.Dom var som sagt väldigt olika som individer, med samma pappa och samma hantering. 
Zofia som vi döpte den andra fölungen till var tryggheten själv.Hon struntade i mamma och lekte med polarna medans pållan skrek efter sin mamma i en vecka.
När vi gick i skogen på promenad och passerade en bäck sa Zofia-ja ok det är inga problem.När hon gjort det 100gånger sa hon-vänta nu va är de här? Har jag aldrig sett.Kan man hoppa över alltså? 
Pållen protesterade alltid innan hon gick med på något , men sedan gjorde hon det alltid utan protest.Henne kunde man lita på.
Det hon krävde igentligen var att man var en trygg ledare.Att man visste vad man gjorde. Våran hovslagare hade en dust med henne som ettåring-trots.sedan var honsom en prinsessa. 
Hon var riktigt tuff att rida in , men åter igen-när hon var klar med testandet var det aldrig problem. 
Jag sålde henne som lnriden 4 åring.jätte trevlig och cool. 
Den nya matten fick en månad innan hon hade tagit överhand och gjorde lite som hon ville. Sko va värst.för det är så här att om du inte är en ledare då har man problem just med att lyfta hovarna.
Jag tror att matte sålde henne 2eller3 år senare till en kvinna som har full koll på ledarskap.Då blev hon som ett lamm , lugn och lydig. 
Så det som var missförstånd mellan matte och pållen blev samförstånd med nya matten .
 
Det är detta som är lite av min röda tråd fortfarande-trots att det är 24år sedan pållan föddes.//Ewa

Kommentera här: