Vanligt salt till hästen

Att galoppera i djupsnö är jobbigt. Det kan vara gott att ha en plogad bana ibland
 
Det har varit kallt i mer än en vecka. Det gör inget alls , men det är en del att tänka på när det är så här kallt.
Hästar lider inte av kylan så som vi gör-dom är ju vana att vara utomhus, och har sedan åratals tillbaka lärt sej att kompensera väder och vind. Det är ju vi som måste ha kläder på oss (för att inte frysa ihjäl )som lider mest.
Det som är viktigt däremot är att se till att hästarna dricker ordentligt i kylan. Man kan välja olika  metoder för att locka dom till detta.
1. Man kan ge dom varmt /ljummet vatten
2. Man kan utfodra dom med masch - ett foder som innehåller  salt,och jäst bla som är jättebra för hästens mage, det gör att dom vill dricka mer, dom blir törstiga.
3. Vanligt salt-utan jod. Det som dom faktiskt får i sej via en saltsten räcker inte. Dom måste ha mer, och mer salt kan vara så mycket som en matsked eller mer beroende på hur hårt du rider/ tränar.
Man kan köpa detta i hink eller säck på hästaffär/granngården eller om man vill köpa vanligt bords salt. Salt är alltid salt så att säga,,,utan jod.
Om man har en häst som hoppar -hård träning och blir svettig. Dressyr- Svettig och jobbat hårt. Travsporten, galopp , fält tävlan och distans tex. Så är detta ett välkänt faktum att man måste  "salta på " hästen hela året när den är i träning, Det kan till och med bli så att hästar som anstränger sej extra mycket och inte får salt kan dricka extremt mycket utan att faktiskt kunna ta upp vätska i kroppen ordentligt. kroppen binder inte vätskan som den behöver/ska.  Att ge extra salt när det är kallt är ett enkelt sätt att undvika att hästarna blir uttorkade. Kan räcka med en tesked om man är orolig att det ska bli för salt för den kräsna hästen i början.
Om pållen  får tillräckligt  med vatten och mat i kylan så klarar den sej alldeles utmärkt. Om den dessutom får lite motion emellanåt så är det pricken över i för magen. Väldigt bra att inte bara stå stilla utan röra sej lite lagom.
 
Jag har ridit lite extra  på Stella och Pumba  denna veckan . Pumba har fått komma ut i skogen lite extra ock blev en helt annan kille även i ridhuset. Pigg och glad, framåt. Man måste bara vara glad och hög på energi själv. Om han får för sej att stanna så kan man inte "sparka " igång honom , utan mer smacka och vara bestämd i kroppen. om man väntar på att han kanske stannar-så gör han det. det blir som du tänker.
Stella har gått från klarhet till klarhet. Vilken fantastisk liten tjej. Nu fattar vi galopp från skritt ,gör små volter i galopp-10 meters, och det är svårt. Många hästar väljer att stanna i det läget för att det är jobbigt. Men inte Stella, hon ÄLSKAR att jobba-hon behöver bara ha en ram(skänkel) som talar om vart hon ska gå. Utmanade henne i dag att gå på rakt spår på kvartslinjen. Det är svårare än man tror. Prova själva att bara gå rakt fram utan att ha en vägg som stöd.  Ruuuunda volter utan att sladda iväg-Skänkel som stöd. När hon väl har fattat att det är HÄR vi ska gå så sladdar hon inte något . Men man måste ha magmuskler, för hon har ett sätt att hoppa fram och sedan tvärnita -nästan. som gör att hon blir svår- i 10 min , innan hon har samlat sej och bara går och jobbar . Men det kan missuppfattas och man tänker att OJ, vilken pigg o snabb häst, bäst att inte nudda med skänkeln. Det är just det som krävs samtidigt som man måste vara stadig på handen. Annars springer hon iväg .
Hon blev riktigt svett så det blev lite salt i maten i dag // EWA
 

Kommentera här: