Nu är gubbgruppen i gång

Chamiro och Douglas . Två  killar som är vana vid att lära nya elever att rida.
 
Denna veckan startade ridningen efter ett härligt juluppehåll. Det har varit en hel del aktivitet även om det har varit ledighet. Det var en del som har hyrt häst, ridit ut , varit på ridläger med uteritt osv.
 
Hästarna har fått njuta av skogsturer och mycket snö. Pumba var den som överraskade mest med att bli en modig kille som till och med gick först på turerna i skogen. Detta är väl ett bevis om något att det är modet hos ryttaren som gör att hästen slappnar av tillräckligt och litar på sin ledare-går först i alla lägen.
 
Querrido har fortfarande inte velat bli lastad -vi har tränat lite i taget. Det är så att alla hästar har sina trix för att slippa gå på . Men man ser på dom och känner på energin när rädslan/ osäkerheten övergår i bestämd stönighet. Numera är han bara bestämd och stönig.
Vi testade att lasta lite inför ridlägret och han tvär vägrade med huvudet högt och oroligt bajsande .
Efter 30-40 min är dom flesta hästar slut i sin flykt hjärna och även sin förmåga att faktiskt lära sej. Dom stänger av. Det är därför det är bättre att faktiskt träna korta stunder och vara konsekvent. Han springer nog snart på han med.
 
Vi körde ett pass med hoppning för Kristine i går och det blev väldigt lyckat. Alla var nöjda och kände att övningarna var både lite kluriga och nyttiga. Sedan var det här med "gubbridning". Alltså  en grupp med bara killar som rider. Det var lite blandat i åldrarna men alla hade ett gemensamt mål. Att lära sej rida lätt. Det var inte så enkelt som det ser ut när andra rider. Men det var förvånansvärt många som faktiskt hade hittat takten när lektionen var slut. Det var  jätte lyckat.
Den som överraskade mest var nog Tobben. Han hade tjyvstartat veckan innan med en privat lektion och då hittade han takten i lättridningen. Han tänkte i tre takt  -han är musiker nämligen.
En två tre ,en två tre osv. Det som var fantastiskt var att hans balans började att vara i händerna och övergick sedan helt till att vara i magen. Alltså handen drog i tygeln vid varje steg som han red lätt för att hålla balansen. När han hittade takten i lättridningen så satt även en viss balans i det, så på ganska lång och avslappnad tygel red han runt på   Querrido i ganska snabb trav till slut. varv på varv. Det som är lite klurigt är hur man ska lära ut hur en lättridning går till. Jag brukar jämföra det hela med att hoppa trampolin eller studsmatta. Man tar i med trampdynorna ,låren och magmusklerna. Avsikten är att lyfta sej ur sadeln upp i luften, mot taket. Lättare sagt än gjort . När det väl fungerar så sitter man och koncentrerar sej på 1.2,3 och 1,2,3. Det känns helt fantastiskt ,man mår så bra . Det första är att man faktiskt slutar tänka och bara är. Alla tankar på vardagen försvinner ,man kan  säga lite mindfulnes. Det andra som händer är motionen-det är jobbigare än man tror. När man tränar mår man fantastiskt bra , det blir man nästan lite beroende av tillslut.
Till sist; att umgås med dessa fantastiska hästar , dessa vänliga och kloka individer. Dom är ju mycket mer än vad vi faktiskt tror. En häst som kan busa med en duktig ryttare -Chamiro, är lika cool och trygg med en nybörjare-skulle aldrig få för sej att busa i ett sånt läge.
I morgon har jag ytterligare en nybörjar lektion- frukostridning med start kl 09 00. Detta för alla som är lediga dagtid och vill börja dagen på ett bra sätt . Hör av dej om du är sugen att komma och testa // EWA
 

Kommentera här: