Det blir som man gör

Just detta att reflektera över sej själv och sitt eget ansvar över vad som händer i ens vardag kan vara nog så viktigt. Man har ganska lätt för att skylla saker som händer på andra , i trafiken tex kan det finnas en och annan som hytter åt en, eller att man är snabb att döma folk som gör si eller så i vardagen.
Om man går till ridningen, hör man ganska ofta att det är hästens fel . Den hade en dålig dag , den är nog sjuk , han har kanske ont osv.
Så kan det ju vara men ofta beror det faktiskt på piloten- den som sitter på. Om ryttaren dyker upp i stallet och är helt slut efter en arbetsdag så sätter man sej i sadeln och förväntar sej att hästen ska gå som " en klocka". Din energi -som är trött och sliten förs över direkt på hästen och den gör som du säger. Tar det lugnt. Om man inte har en häst som gör som den vill förstås , då kan det ju vara så tokigt att man sitter på en över pigg häst som bara springer. Och då måste man ju rida den och inte " åka häst". Åker man häst så sitter man i sadeln och rider lätt, tex.
Man tar i med hela kroppen för att ta sej upp ur sadeln på ett elegant sätt , det går fortare och fortare. Din energi och rörelse i sadeln gör ju att hästen springer lika fort som  du rör dej. Du bär alltså ansvaret över hästens energi framåt . I denna situationen måste man samtidigt som man rider lätt röra sej långsammare upp och ner i sadeln,
 
 hålla om med vaden-inte knät, då kniper man-för att rama in hästen, tala om var den ska gå . Sist men inte minst ska man naturligtvis hålla i tygeln, krama om med handen för att inte farten ska öka. Man kramar försiktigt med handen som är lika mjuk på bägge sidor, man kan alltså inte dra mer i en tygel (oftast inner) för då svänger den ju in mot mitten. Man har så många bollar i luften på engång att det är svårt att vara trött och sliten och samtidigt göra ett super jobb.
Om man låter hästen gå med ganska lång tygel utan att ta i munnen och bara driva på så får man en jätte lååång häst. Den jobbar inte under sej som man säger. Det betyder att den "stoppar in bakbenen" under magen och höjer ryggen ,bär sej själv på framdelen-utan att hänga på bogarna. Dit kommer man efter att man har ridit igenom sin häst ,värmt upp den och låtit den jobba mjukgörande. En häst som får gå på lååång tygel utan att bli ihopriden tappar oftast bakdelen-varmbloden i synnerhet. Dom snubblar  med bakbenen helt enkelt och " tappar " bakdelen.
Detta ser man även i hagen ibland, hur dom kutar omkring och leker och snubblar till med bakbenen. Det är slarv från hästen.
Om man sitter på och hästen tappar bakdelen kan det vara en indikation på att man måste rida ihop den mer. Då är det vårat ansvar. Vi är ju piloten. Samma sak gäller ju om hästen ofta snubblar fram. Då är det vårat ansvar att inte hänga framåt på hästens bogar, då har den ju svårare att bära upp oss om vi hänger framåt.
Sedan är det viktigt att vara nöjda med det vi gör ,känna glädje för dessa fantastiska djur, som alltid finns där för oss och aldrig skyller ifrån  sej på oss . Dom kunde ju lika gärna sagt " Ja efter 45 min slutade ryttaren att dra mej i munnen , så då äntligen kunde jag slappna av...."
Ha en skön söndag och njut av dagen// Ewa
1 Anne-Marie :

skriven

Så sant - så svårt ibland. Tänkvärda ord! 💝😊🐣🍁😀🍃

Kommentera här: