Ett fiffigt handtag

Ghazade , ja det var ju som sagt min fars nya tävlingshäst-på den tiden det begav sej.
Dom tränade och stod i och den 3e säsongen som dom skulle starta skulle Enar testa att starta utan en hinknisse(hinknisse är den person som åker tunt i bilen och möter  upp med vatten, en morot eller ett plåster om det skulle behövas- ute på banan )
Det var ju extra "tufft" om man kunde köra en 8a milare utan en medhjälpare. - Fallskärms jägaren i honom sa att detta är en utmaning som man måste testa
Sagt å gjort , Han lastar in hästen i transporten och bara det var en utmaning. Man fick hota honom lite med att
-snart hämtar jag repet och drar in dej. Då brukade han bara traska in. Dom anländer till  grevinnan Lewenhaupt i Katrineholm. Där ska hästarna sova , medans ryttarna troligtvis har bokat in sej på ett B&B eller tält osv .för natten . Inte Enar-ska man göra det "tufft" så sover man i transporten. Så det gjorde han. Det värsta var att det var himlans kallt den där natten i April för ett antal  år sedan och Enar vaknar upp med lite känning av ryggskott- typ.
Och eftersom Ghazade   inte var så sugen på att lastas så tog det lite på energin att lasta in och åka till tävlings platsen ett antal km därifrån .Väl Igång med tävlingen gick allt jättebra . Dom slutade som 3a ,vilket var jätte kul med tanke på hans sega attityd året innan.
 
Nästa tävling var jag med som hinknisse och vi drog till Tibro för en 8a milare.
Jag var taggad som kartläsare och stod på plats i god tid innan täten kom till första stoppet. Alla passerar utan att Enar ens kommer dit, men.. vart är dom, vad har hänt?
Vi står oroliga i en halvtimma , då dyker han upp, lite segt travande på vägen. -Jaaa, vi kom ju mitt i morgon mjölkningen och kossorna gick ju ut från lagården till betet precis när vi passerade. Ghazade hade sån ko skräck att han blev  stående, helt blixt stilla,  i en havreåker tills kossorna  passerat. Till och med när alla hästarna stack vidare stod han darrande kvar. Ryttaren vågade inte riktigt trycka på honom -då hade han dragit hem-typ.
Men sedan så lyckades han komma ikapp en av hästarna .Lite sällskap gjorde att han rörde sej framåt.
Andra sträckan hade dom avancerat så mycket att dom låg i täten med dom andra killarna, då började det regna, allt blev blött inklusive tyglarna i läder som Enar hade.  Vid en sväng i skogen drar hästen med ett ryck in i skogen-sk sidohopp. Men det gjorde inte Enar, han landar snyggt på ändan i lingonriset. Jag står bredvid och ser vad som händer , får tag i hästen och skriker-"jag har honom ..."
det är då han kör sitt " köra ner huvudet och jogga iväg " trix. han drog med dom andra hästarna lös.1,2 mil springer han först utan ryttare. svänger när det är en skylt-höger(kan han läsa? han springer ju först)
Vi tar bilen och kör iförväg- genar lite.Lyckas stoppa honom och rida tillbaks för att sedan fullfölja tävlingen. näst sist men godkända. Det är nu Enar uppfinner ett handtag som han sätter på sadeln. För att kunna sitta kvar vid oväntade sidohopp . För dom har han tränat in duktigt vid detta laget - Hästen alltså, inte Enar - Fortsättning följer //EWA 
.
 
 
1 enar:

skriven

det var tider det. men det var inte i lingoriset jag föll utan på grusvägen. alla borde rida utan hinknisse någon gång så ni uppfattar vad en hinknisse betyder.

2 Kjell W:

skriven

Ååå jag kommer ihåg både handtaget och Ewa's oro vid varje groomstopp över om Enar skulle komma eller inte. :-)

Kommentera här: