Våran goa Bella och dom duktiga tjejerna...

 
Vi har äntligen gjort det. Tagit med Bella på lektionerna denna veckan. Jaha... och vem är hon nu då? jo i augusti förra året var vi iväg och tittade på ett litet fint sto (troligtvis haflinger korsning) som vi köpte till våran verksamhet. Hon är 140cm i manken och lite stadig utan att vara tjock. Ett steg som är fantastiskt med spänst uppåt. Ja i trav känner man sej lite märkvärdig för man nästan flyter fram. Och som alltid med våra välridna ponnyer/hästar väldigt lätt att styra/flytta. I går var hon med för första gången på lektion med en elev på ryggen . Det gick jättebra.
Ja varför skulle det inte göra det? vi har ju tränat och förberett henne i sju månader nu. Jo det var så här att när vi var och tittade på henne var hon ganska stel i kroppen , så stel att hon faktiskt inte kunde gå ner för en liten backe utan att stanna  flera gånger. Hon var helt enkelt sned  i bäckenet. Och vem orkar springa runt med en sned kropp, det blir ju ett motstånd för varje steg. Det var så snävt att hon gick i cirklar - åt höger. Att lyfta fötter var inte att tänka på- det gjorde bara för ont i höften. Vad hon hade råkat ut för vet varken jag eller dom förra ägarna-dom hade konstaterat att hon gick väldigt långsamt, vägrade lyfta hovar(hovslagaren fick droga henne) Och var allmänt stönig med allt egentligen. Troligen kan hon ha gått omkull och fått en sån smäll att hela kroppen blev sned. Vi pratar 380 kg häst i full kraft mot marken. Det är aldrig något att vänta på, det är bara att ringa kiropraktor eller vem man nu har som tittar på ens häst. Annars får man stora problem. Vi höll som sagt på i många månader med att dra rätt, massera och rida uppmjukande ridövningar i först skritt sen trav och nu kan hon galoppera och även skutta små (läs små) hinder. Hon blir fort trött och då kan hon fortfarande köra igång med att snurra höger .Men sen är det som om hon kommer igång igen och springer på . 
Idag var hon fantastisk. Inte ett snurr och gjorde exakt som ryttaren sa -även om ryttaren lutade sej lite fram och va lite kort i tygeln(det betyder spring i hästars värld) Ja så hon sprang lite fort i trav men inte så länge. Ryttarinnan kom på sej själv med att hon satt och spände sej lite och när hon satte sej ner på sittbenen och andades i magen-och inte i bröstet- var Bella jätte fin och mjuk. Om än lite trött efter spring turen.
Ja jag säger det jag brukar säga .Hästar är helt fantastiska djur, dom vill nästan alltid vara oss till lags och gör så gott dom kan utifrån hur vi hanterar dom. Det gäller att vi hänger med i svängarna bara och lär oss se deras behov och vad dom förmedlar till oss. Jag är så glad över lilla Bella (det var hon med i dag -stolt över att vara en arbets häst, det syntes) Det är aldrig försent att lära sej , varken för dom eller oss// EWA
1 Anna Hultgren:

skriven

Underbart! :))) Tänk hur många hästar som finns där ute med liknande problem och mattar o hussar som bara tror de är stöniga. Ni är så duktiga!!!

Kommentera här: