Vad jag har väntat

 
 Det var det värsta, vilket väder. och dom som påstår att vi ska få ett tropiskt klimat så småningom..
Ja men om det åtminstone var lite värme , för det är ju iskallt mellan alla skurar. Jag hörde häromdagen att någon sa - oj va blött det är i min hage. Hm , ja det är ju blött överallt nu . Inte så mycket att göra åt , tyvärr.
Mina pojkar verkar ta allt med ro i alla fall. Jag smackade på dom varsitt vinter täcke med dubbelt foder ,typ. det är super ,för då ligger inte regnets kalla film som ett våtvarmt lager över ryggen och kyler av dom.
 
Det är ju det som oroar oss människor mest, att våra vänner ska frysa i ovädret. Men det är ju hästar -inte människor. Hur gör tex alla älgar i skogen? Alla små rådjurs kid som är alldeles nyfödda i skogen. Dom ligger under en gran och kurar ihop sej för att hålla värmen. Det är så det fungerar i naturen. Man har ju i och för sej gjort om hästarna till husdjur och stängt in dom för att kunna använda dom som våra "dragdjur". Men dom har fortfarande kvar sitt ursprungliga beteende från några miljoner år tillbaka.
Vi överför våra värderingar på hästarna som i sin tur inte har några som helst problem med att leva som hästar alltid har gjort. Det är tåliga djur , precis som alla kor och kvigor som har kommit ut på bete nu i slutet Maj. Dom har ju faktiskt en nackdel kan man säga, dom har ju stått instängda i en ladugård hela vintern .Utan att vänja in sej på busväder , åker dom ut på bete.
 
Bönderna lever ju med sina djur hela tiden, åker ju aldrig hem till sitt och stänger dörren. Man är i tanken alltid hos sina djur. Planerar för nästa drag . Just nu planerar vi för vinterns Foder tex. Att skörden ska bli så bra som möjligt .
I år har det tex varit ovanligt kallt så gräset har växt lite dåligt /ojämnt.
Man jobbar ju i snitt 12-14 timmars arbetsdag hela vintern med vädret som arbetskamrat ,man kan inte påverka det ,man måste leva med det. Nu är det så jätte skönt att det äntligen är sommar (enligt almanackan  iaf ) så att arbetsbördan och dygns rytmen kan få vara en annan ett tag. Annars blir man tokig av att det aldrig blir mindre jobb.
Då är det skönt att hästarna kan gå ute på sommarbete ett par månader. Och äta gräs, inte hö.//EWA
1 enar:

skriven

hästar skall inte ha täcken annat än vid speciella tillfällen, och de är inte så många. Det är en styggelse att se hästar med täcken i Maj även om det blåser småspik.

Kommentera här: