Inverkan med hjälp av energi

 Det var lite träningar i går med barn som var hoppsugna . Vi hade fixat en bana med lite studs bla. Det var chamiro, Harry och Lasse som var med och hoppade. Lasse hade full koll på läget och tyckte att det var super roligt med hoppning. Den grabben är fantastisk på att smälta in i alla miljöer. Det är som om han scannar in personen innan och bara vet att - Jaha ,nu är det bäst att ta det försiktigt . Fast han gör ju alltid det man säger, trots att det inte var det man menade .
Man menade att " bara han inte springer for fort nu.." och så drar man lite mycket i tygeln, lutar sej lite framåt... och sedan kanske man "hjälper till " i lättridningen. Då säger man ju indirekt till hästen - Spring så här fort. För lika fort som man själv rider lätt ,lika fort springer hästen.
Hm ,jaha säger pållen . Nu ska det alltså springas på . Man byter taktik och rider lätt med en tuuuung rumpa. Mjuk armbåge/handled (ingen spänning) och andas i magen (inte i bröstet).
 
Med lite träning går detta alldeles utmärkt, men man måste ha en känsla för att detta går bra .Ha rätt energi i kroppen . Slappna av lite och tänka på att hästen kan ju springa i hagen utan att tabba sej (oftast) . När Lasse får upp en sådan ryttare på ryggen som slappnar av och fokuserar på uppgiften istället för att tänka på va fort han går/springer, då är han som en smörkniv i ett mjukt smör paket. Mjuk , smidig och glad !!!
 
Gissa om han hade roligt i går, en tjej som bara fokuserade på hindret, avstånd , och att ha kul. Att det faktiskt gick lite för fort det gjorde inte så mycket tyckte Lasse och hans lilla ryttarinna.
 
Jag har varit och last tränat en häst dom sista dagarna. Ett sto med attityd, som man säger..
Det har varit spännande att se förändringen hos henne när det gäller energin. Man tänker inte så mycket på saker som hästar gör utan tror att det är så det ska vara bara. Dom är i ditt ansikte ,går bredvid och nästan knuffar dej ur spår, puttar dej i magen när du står framför så att du flyger iväg osv.
Det är så här att bara genom att flytta en hov i rätt riktning så kan en häst flytta en annan -man ser detta tydligt om man studerar hästarna vid tex mat dax.
Bogen som knuffar dej ur balans när du hanterar är ett tydligt exempel på dominans . Man kan få pållen i en annan energi genom att låta den stå bredvid dej- du står en bit framför ,med sidan mot hästen. Varje gång den flyttar sin fot mot dej ,flytta den bakåt(backa den ).Tänk på din andning (andas i magen ) titta inte hästen i ögonen , utan kanske på bogen eller på marken framför. Att stirra i ögonen är direkt ett hot. När pållen har börjat stå stilla utan att flytta sej emot dej, börjar sänka huvudet ,slappnar av och slicka sej runt munnen, har den sänkt sin energi och börjar se dej som sin ledare.
Konsekvent upprepning varje gång man hanterar sin häst . Tills den går ett stycke bakom med sänkt huvud och fullkomligt litar på att du är en konsekvent ledare. Bind upp hästen och börja grejja med den. Stå nära och visa att det är du som tar hand om situationen. När /om den börjar krafsa med en hov säger du till direkt .Inte efter 5 gånger. Framför allt skrik inte åt din häst- den går bara upp i energi/ blir stirrig. Hästar skriker aldrig åt varandra. Dom pratar med tryggt lugnt kropps språk . Det är det språket våra hästar förstår .Det är dags att vi lär oss deras språk // EWA

En hoppsugen tjej med rätt energi.

Kommentera här: