Var öppen att lära sej något nytt

Det är en riktigt bra ide -det här med att hyra häst innan man köper en egen. Man har tänkt skaffa en häst och letat efter den perfekta kompisen. Den ska vara si eller så och kunna både det här och lite sånt där. Helst ska den vara ung så att vi kan mysa tillsammans i många år osv. Jag ska träna upp den att vara lydig och lätthanterlig.
 
Men det är inte alltid så det fungerar. Tyvärr. Man behöver den här hyr tiden för att förstå att hästar inte alltid gör som man tänkt sej. Det kan vara olika saker som att det kan vara svårt att fånga den i hagen-vad gör man då? hur ska jag bete mej i ett sånt läge osv
Den kan vara hetsig när man leder den, ni vet det där läget som när man har 600 kg häst i pannan och försöker
bromsa,samtidigt som man ska gå framåt och den är på fötterna och bara drar fram och uppåt-typ stegrar sej.
Man ska sitta upp och pållen bara backar eller går framåt. Man har kommit till ett stadium när man resignerar för hur hästen beter sej. för man vet inte hur man ska få den att göra som man säger.
Man vill ju vara en snäll matte samtidigt som man måste vara bestämd , det har man ju hört. Men hur gör man då?
 
Det är sådant som man måste träna på , att ha en viss sorts energi i sin kropp.
Vi har ju köpt en liten valp för inte så länge sedan och den killen har energi. Ni vet när man går emot en hund och pratar med en gulle röst och hunden blir alldeles sprallig. då snackar vi energi. Den vill vi inte ha på varken hund, barn  eller häst-i längden.
Då är det bäst att vi visar hur energin ska vara i våran kropp. lugn men bestämd, nästan som lite värdig, kungligt lugn . Hallå hallå ,här är det jag som bestämmer. Jag har koll på läget.
 
Denna känslan får jag ju bara om jag tränar ofta och verkligen har för avsikt att lära mej. Man är tvungen att vara konsekvent mot sin häst och sin hund.
Ibland måste man ta i mer än man trodde var nödvändigt ,fast bara en eller två gånger. istället för varje dag lite grann.
Hästarna är ju ganska tuffa mot varandra i hagen . dom använder ju både tänder och sparkar -och ibland bara sin blick ,energi eller bara hur dom har sin kropp -spänd/lugn/ aggressiv osv. Det är sådant som är naturligt för dom.
 
Det är sådant som gör hästen lugn . Att någon annan är ledare/bestämmer över situationen. Det betyder trygghet, den behöver inte stressa(springa över dej) och det kan många gånger vara det som är den felande länken i våran relation med våra hästar. Våran bristande kunskap om hur vi ska hantera dom.
Det går ut över hästarna som blir ännu mer stressade av situationen- och beter sej illa.
allt detta är bra att lära sej innan man faktiskt köper sin dröm häst. Då undviker man många jobbiga situationer.
Då är det smart att börja med att hyra en häst för att känna på hur det faktiskt känns att vara chef, ta ansvar, och hur det ska kännas när allt flyter på. Att ha någon att fråga om råd om det behövs-det är då man lär sej. Man är ju inte automatiskt proffs på häst bara för att man har köpt en, det är ju då man kan börja lära sej , bara man är öppen nog att ta in ny kunskap.// GOTT NYTT ÅR alla goa häst människor//
Ewa
Några av våra tjejer som hyr häst-redo för en uteritt på lovet
1 Emilia:

skriven

Jätte bra inlägg och mycket bra att veta!

Kommentera här: